THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, July 6, 2009

Episod 34 - 'Ops'

Imbasan episod 33

Auntie dah bertunang tapi buah hati jauh hanya berjumpa during weekend saja. Panggilan telefon dapat eased rindu auntie terhadap nya.

I think I am a subconsciously a romantic person and relationship is important to me.
Also, I think relationship are about being real. You cant expect to wake up every morning and look at the person next to you. That is not realistic...we are just being 'engaged'. I 've always dream of being his wife with him as my loving husband.
Being 'wed' is far far away....

To be honest..I absolutely love him very much..destiny wants us to be patience and we are still very very young. During those days, being a young military officer with One pip - 2nd Lieutenant, they were not encouraged to tie knots into marriage, not until they are Captain with three pips. So as auntie said marriage is far far away.

There was once...auntie was in dilemma when an official dinner was organized in Kluang, Johore. Officers were required to bring along their partners. So..he insisted that auntie should be with him in that occasion. His reasoning was he does not want any other woman to accompany him and moreover he would like to introduce his fiancee to his senior officers.

Ya Allah! macam mana nih..sure Mak dan Abah tak bagi..Auntie punya lah merayu kat parents nak pergi jugak. Sampai auntie menangis2, auntie kata kat Mak Abah kalau auntie tak pergi Burhanuddin tuh kena cari pasangan lain untuk dinner tuh..

Akhir nya Abah lah yg setuju bagi auntie pergi, tapi Mak menangis pula, takut auntie tak pandai jaga permata diri. Auntie pun pujuk Mak supaya jangan risau..auntie promise tak kan buat perkara2 yang tak di ingini. Dah besar dan pandai pilih yang baik atau buruk.

So..auntie drove to Kluang lepas balik dari kerja. Auntie asyik tengok batu tanda from town to town. Sampai jer kat penanda batu, lagi 1 batu ke Kluang, auntie tak mengantok pun tapi terbabas di kiri jalan, macam ada bukit sikit jalan tuh...auntie berhenti dan panic, tapi tak menangis... kenapa nih...dah nak sampai tapi boleh terbabas. Masa tuh pukul 11:30 malam. Jalan tuh tak gelap, ada tiang lampu. Tak jauh dari situ ada bas stand, jadi ada lah dua tiga orang berlari ke arah kereta auntie. Auntie keluar dari kereta dan kata pada mereka auntie tak apa2, tengok kereta pun okay. Auntie pun bertanya dengan mereka mana Kem Sebelas Melayu Diraja. Bayangkan masa tuh tak ada handphone.

So auntie berjaya jumpa Kem dan auntie parking kat Guard House, dah tuh baru lah dapat jumpa Burhanuddin. Auntie cerita kat dia yg auntie terbabas kat batu penanda 1 batu ke Kluang. Dia tak de perasaan langsung..dia kata cerita besok saja..not tonite.

Kami checked in di Kluang Rest House.
Auntie punya lah takut first time dengan Burhanuddin duduk sebilik...fikir auntie...tapi Burhanuddin sangat lah gentlemen, dia tidak bersama auntie. Rupa2 nya dia ada bilik lain dengan kawan2 dia. Kawan dia pun ada girl friends mereka dari Johore Baru. So auntie di temani oleh gf kawan dia.

The next morning, after breakfast, dia suruh bawa ke tempat auntie terbabas semalam. Sampai kat tempat tuh, dia tunjuk ada rumah yang dah sangat usang di atas bukit tempat kejadian tuh..

Auntie : Eee...so eary lah tengok rumah tuh...

Burhanuddin : Lets drive away from here...

Auntie pun drive towards town...

Burhanuddin : Yang sebenar nya rumah tu..ada perempuan bunuh diri..dia gantung diri..dah tuh ramai juga yang accident kat situ..walaupun jalan lurus.

Syukur lah auntie tak apa2.

Malam dinner tuh..auntie dapat lah berkenalan dengan pegawai2 muda dan senior officers yang lain. Kebanyakkan young officers bawa gf, only auntie jer status fiancee. So auntie dapat gelaran 'Sis' dari mereka malam tuh.

Gambar kenangan....

Kasut auntie dan Burhanuddin yg tengah trend masa tuh!...


Auntie punya lah tak faham...bila di beritahu yang mereka akan pergi ke 'Ops' selama dua bulan. 'Ops' tu apa? Auntie belum tahu terms yang di pakai oleh mereka. Burhanuddin explained...

Burhanuddin : Kami akan masuk hutan.

Auntie: Nak buat apa masuk hutan?

Burhanuddin : Tugas kami untuk mencari Komunis..

Auntie : Kenapa sampai 2 bulan?

Burhanuddin : Tu normal, kadang2 di lanjutkan sampai 3 bulan.

Auntie : Habis, macam mana tak dapat jumpa lah?

Burhanuddin : Tak dapat jumpa hanya melalui surat saja.

Auntie : Boleh pulak bersurat, macam mana boleh surat tu keluar dari hutan?

Burhanuddin : Bila bekalan makanan di bawa masuk melalui helikopter, dapat lah kami serahkan surat2.

Mereka juga bercerita, bila masuk hutan...mereka belum tentu hidup atau mati dan dapat balik in one piece. . Maksudnya.. di tembak atau terpijak bom. Ada kes2 yang tak de kaki atau tangan bila menjalankan tugas dalam hutan.

Oh My God, what is happening? How to face the loneliness for 2 months? Again... I've to face separations...again writing letters? Will my fiancee comes home in one piece? Oh God please be mercy upon him and all of them that served the country.

Auntie stayed in Kluang until Sunday and that afternoon auntie drove back to KL.
I am sort of sad to say goodbye in some way but that it is the real destiny that auntie have to face.



akan sambung...

26 comments:

  1. auntie,
    knp muka anutie dalam gambar masam jer
    tgh risau ke masa tu?

    ReplyDelete
  2. berani yer auntie drive sendiri tu...

    lalala...sedisnyer d tinggalkan...;(

    ReplyDelete
  3. rindukan kena berpisah dgn org yg tersyg..huhuhu..

    btw, aunty nmpk manja masa posing tepi uncle tu ;)

    ReplyDelete
  4. kasut auntie mmg gojes!!!!

    ReplyDelete
  5. auntie, gambo yg second tu knapa muka cedih jerr...sbb uncle nk masuk utan ek? tp auntie mmg berani laa drv malam2 ikut jln lama pulak tu..

    ReplyDelete
  6. canteknye auntie!!!

    huhuhu..musti riso giler masa tu kan? org yg kita sayang nk masuk utan banat!! ayoyooo

    ReplyDelete
  7. Disebalik keriangan dpt temankan pegi dinner then terpaksa ditinggal for about 2 mths?? Aduh seksa tanggung rindu.. Btw, pasal auntie accident tu.. then tahu pasal apa yg buatkan auntie accident tu.. scary je.. Sib baik tak da apa2.... Tapi bab askar2 masuk hutan ni... klu skrg tak la apa sangat.. klu dulu2kan kira macam2 pengganas.. dgn jerangkap samar.. mesti kita sentiasa doakan yg terbaik utk pasangan kita & rasa tak sabar nak tunggu 2 bulan tu berakhirkan.....

    ReplyDelete
  8. kasut x tahan ye auntie..sekarang pon dah kuar balik fesyen2 ni...

    namanya kena masuk hutan..memang buat hati x tenteram ye auntie...
    kalau saya mesti dah pikir yg bukan2...

    ReplyDelete
  9. alololo manjanye gambar aunty ngan uncle tu! sedih nak kene tinggal ye.. ;)

    ReplyDelete
  10. Salam Auntie,
    alahh sedih la auntie kan..
    Lama tu 2 months + dgn tertanya2 lagi semua kan.. selamat ke x kan..
    patut la picture auntie sad mood je :(

    ReplyDelete
  11. how can guys be so damn cool bout separation ek?

    ReplyDelete
  12. manjanya pose auntie kat gmbr2 tue..sedey2 pun ade gak..tue lpas dah tau uncle akan masuk hutan ke auntie,or blum lg?

    ReplyDelete
  13. RubberGURL : mestilah masam sebab sedih dah nak kena tinggal for 2 to 3 months.

    nasaoji : Tu lah Allah gave me the strength to drive all the way.. my second experience kena tinggal sebab yg pertama dia ker Aussie.

    yati chomeyl : Manja? Habis dah cinta sangat kan!

    KV : TQ

    salwaredzwan : Memang sedih sangat. Cinta memberi kekuatan dan keberanian.

    ai : TQ auntie kena train diri lah dengan rindu kalau nak kawin dgn diakan.

    Azma Sulaiman : Banyak tahu tentang army! Anak tentera kah?

    Qaseh Qasturi : Memang fesyen selalu patah balik kan! Memang selalu doa agar dia selamat pergi dan selamat pulang.

    annasuejie : Gambar manja2 biasa lah..dpt jumpa sekali sekala.

    dayah : muka sedih lah tu bila dpt tahu kena tinggal lagi.

    Ted Baker : Tu lah auntie 'Value my life' God gave me the will power and strength. Tu lah jodoh sampai lah sekarang...

    ReplyDelete
  14. kerol : Dah tahu dia nak masuk hutan, tu muka macam cuka...he he he

    ReplyDelete
  15. being away for 2 months... adehhh rindu...

    ReplyDelete
  16. OMG!bestnye bace blog aunty!!

    salu bace blog anak2 gadis anty je.:) tp aunty nye lg best sbb cte sal life aunty ngn 'fiance' at dat time.ATM lak tu eh?since sy dlu pun pnh involve ngn ATM boy.soo...interested la sket2.hehe

    keep on telling d stories aunty!!

    kasut aunty grand!

    ReplyDelete
  17. hehe..i can feel u aunty. my arwah abah also in the army..so ops tu mmg selalu lah....tapi kita orang masa kecik bila dapat tau abah nak masuk hutan MErdekaaaaaaaa...hehehehe

    ReplyDelete
  18. hehe..i can feel u aunty. my arwah abah also in the army..so ops tu mmg selalu lah....tapi kita orang masa kecik bila dapat tau abah nak masuk hutan MErdekaaaaaaaa...hehehehe

    ReplyDelete
  19. hot nya auntie dalam gambar tu...ove the dress love the corak and all! now tau la kenapa noy and pijan cantik!

    ReplyDelete
  20. noy lawa, pija pun lawa, mak depa pun lawa tapi siapa pijan?
    kasut uncle mmg tak tahan. hehe

    ReplyDelete
  21. owh auntiee cekcinyaa hehe
    love it!

    ReplyDelete
  22. Auntie..Saya sedih kena marah ngan boss..tak hepi dah..

    ReplyDelete
  23. I heart your shoe laa Untie... zaman sekarang susah nak cari..ade tapi kurang.. vintage tu kalau dapat pakai...

    2 bulan kena tinggal.. setakat surat jer... sabarnya both of you...

    ReplyDelete
  24. hai auntie...sedih kan kene tinggal slalu..sy pn slalu ditinggalkan bapa yg menjage keamanan negara..bp sy pon army di kem kluang dl.kesian slalu kene masuk hutan brbulan bulan..-_-

    ReplyDelete
  25. salam auntie....
    skali baca blog auntie
    trus berminat....
    baguslah memori auntie
    bole igt sumer kenangan lama....
    auntie cantiklah masa mude....
    gambar2 auntie sumer cam ada nilai
    komersial
    wahahahah....
    bodek ke apa aku ni...
    hik.....

    ReplyDelete
  26. Teringat macam tengok cerita Combat or local movie Bukit Kepong pulak!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...