THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, June 30, 2009

Episod 32 - Pertunangan

Imbasan episod 31

Auntie rasa lega bila dah settle kes Maria...at least dah tahu mereka tak pernah berjumpa..

Masa auntie dah berkahwin dan dah ada anak 2 orang, pernah berjumpa dengan Maria kat one official Military dinner. Emm..boleh tahan orang nya, dia pun dah berkahwin dengan army officer jugak. Tak padan dengan Burhanuddin sebab Maria tinggi dan tegap, perumpamaan kata 'Tak seperti Pinang di belah dua'.
Tak yah lah cerita lebih2 pasal Maria sebab dia pun dah arwah...Al-Fatihah...

Burhanuddin melapor diri kat Sebelas Melayu Diraja, di Kluang, Johor. Auntie dpt panggilan dari nya kadang2 sampai 3 kali sehari. The norm hours of his calls, morning coffee i.e. about 10am, lunch 12.30 pm and tea break about 4.30 pm. Auntie jarang call dia, sebab tak tahu time yg sesuai bila masa dia free. Pernah cuba tapi kena hold the line sampai lebih 5 ke 10 minit sebab dia dengan pegawai atasan lah, dia dengan budak2 bawahan lah...bagai2..so let him reach me instead. Kiriman surat dari nya masih auntie terima tapi tak sekerap macam kat Australia..

Janji untuk bertunang di tunaikan pada pertengahan tahun 1974. Auntie lansung tak buat apa2 persiapan semua nya Mak & Abah uruskan. Majlis yang amat sederhana.

Terfikir juga dihati kenapa lah... awal2 dah ikat tali pertunangan, tapi takdir yg menentu kan...

Dulu2 adat semasa bertunang, mana boleh tuan empunya diri menghadiri majlis, tapi Burhanuddin pula bertindak sebagai jurucamera konon..
Majlis jadi kecoh..dengar suara2 dari jiran kata..Lahhh! jurucamera tuhlah tunang dia...ada yang sempat bagi tahu auntie kat dalam bilik, masa auntie sedang bersolek. Punya lah auntie suka...dia datang..
Auntie tak gunakan khidmat salon untuk rambut, make up pun semua sendiri2. Cerita pasal fake eyelashes..peeja tuh start lambat at 26..auntie 19 .. dah pakai, sampai hari2 pergi kerja auntie melawa. (Jgn marah ye Peeja, mama nak eksyen jer)

Gambar2 masa bertunang yang masih ada....


















Hati berdebar memikirkan rupa Cincin Pertunangan, macam mana lah agak nya, berlian kah, emas saja kah..batu delima kah, batu nilam kah....sebab auntie tak pernah bertanya...
Alhamdullillah...emas bertatah berlian berbatu lima. Cincin tuh masih ada auntie simpan...dan masih boleh di sarung di jari auntie....

:: dah 35 tahun umur cincin ni ::

akan sambung....

33 comments:

  1. Dari sehari tunggu cerita...
    Tak sabar nk tunggu next entry :)

    ReplyDelete
  2. besh kan auntie time nie...

    ReplyDelete
  3. aunty..u r so pretty la..suka tengok :D

    peeja ada iras2 aunty kan...

    ReplyDelete
  4. auntie, sy tgk cam anak patung laa.so cute tau..rambut pon sgt bnyk..patut uncle tak senang duduk

    ReplyDelete
  5. bestnyer auntie..tp, bnyk pics auntie, auntie tak senyom la...mujur pics doter auntie, senyum2...

    muka peja turun muka auntie kan..;p

    ReplyDelete
  6. ohh bahgia nyer rasa saat tu kan...

    ReplyDelete
  7. Memang seiras..sama cantik n sama padan...

    ReplyDelete
  8. canteknya cincin tunang aunty.. mesti mahal uncle beli tu..bertuah badan..

    ckp pasal fake eyelashes, saya dah umur 26thn ni sekali je pakai..tu pon masa kenduri kahwen,,plus, mak andam yg pakaikan. smp sekarang dah anak sorang..sy still takut nak pakai hehehe

    ReplyDelete
  9. ohh...peeja musti vangga tu.

    ReplyDelete
  10. wahhh aunty...uncle tu matanya adalah seperti orlando bloom tu...

    ReplyDelete
  11. cincin tu cantik!
    mcm tuan punya.
    *ehem*

    nnt auntie boleh buat tutorial pakai fake eyelashes yea.hehehe

    ReplyDelete
  12. hehehe lawa auntie..mcm doll pun ada..

    ReplyDelete
  13. cantek nyer auntie time tunang!! rambut mcm barbie. cincin pun lawa.

    ReplyDelete
  14. Salam Auntie,
    Alahh sweetnya..
    Cincin tunang pun Auntie simpan lagi.. walahhhh.. bestnya..

    ReplyDelete
  15. serius cantik cincin tu.skang dah jadi style classic dah.gambar auntie berdua ngan uncle macam dah tak nak lepas dah.hehehe..

    owh,saya pun sangat takut nak pakai fake eye lashes..takut temasuk gam dalam mata (boleh?)..

    ReplyDelete
  16. yahoo
    anutie dah update
    tertunggu nak dgr story seterusnya

    ReplyDelete
  17. cincin tunang sampai skrg ada lah yekk auntie..elok pulak tu..pandai auntie jaga :)

    ReplyDelete
  18. banyaknya hantaran cakes autie.. ( if i'm not mistaken )

    ReplyDelete
  19. wahh....bestlah..auntie tunang..meriah je nampak...
    auntie pon cantik... fake eye lashes x tahan..kekeke...

    cincin tnang auntie dah 35y..sayanyerr? belum 7 tahun dah ilang x tau mana ghaib...

    mesti time auntie cincin ni paling glamour dan paling mahal...bertuah auntie....

    ReplyDelete
  20. cantik auntie...simple je tunang...x sabo nk tunggu cite seterusnye.......ngeeee :)

    ReplyDelete
  21. Azma Sulaiman : Sabar dengan sambungan nya..auntie cuba update inshaallah

    cik_mila83 : Time tu memang lah excited.

    darling8tabby : TQ peeja memang ada iras2lah..

    salwaredzuan : Time tu memang lebat rambut auntie sebab setiap hari minggu auntie pakai santan selama 1 jam.

    nasaoji : Tak senyum, banyak memikirkan masa depan kot..bahagiakah? Huru harakah?

    Mummyslurp : Time tu bahgialah..

    sayangsayangibu : TQ

    yati chomeyl : Fake eyelashes tak perlu pakai susah nak sholat.

    My Spirit Finger : Pasal pulak peeja yg vangga?

    Tijah : Amboi..mata orlando bloom lak pulak!

    shada JD : TQ

    Che Sue : TQ

    Maharani : TQ

    dayah : TQ

    mrs hafidz nadia : TQ and tak yah lah pakai fake eye lashers tuh..susah nak sholat..

    Rubbergurl : Sabar tunggu sambungan nya..inshaallah

    axie : cincin tuh masih ada tapi auntie jarang pakai dah.

    Hazzel : Memamg banyak cake sebab nya sedara2 auntie yang hadiahkan utk hantanran2..auntie tak tempah apa2 pun..

    Qaseh Qasturi : Majlis yg amat sederhana. Fake eyelashes memang kegemaran auntie masa tuh. Office mates auntie semuanya suka cincin tuh..pada auntie biasa2 jer..

    ReplyDelete
  22. dah bertunanggggggggggggg...cantek lagi cincin. muka auntie dari dulu mmg x banyak berubah. tp auncle lain betul la kan???? encem lagi skang kot. muahahahahaha

    ReplyDelete
  23. that is just soo sweet. :>

    ReplyDelete
  24. oh auntie i suka cincin itu!!!!

    dulu kat Kluang camp ke? Saya dulu masa umur 5 tahun bapak saya station kat kem Kluang jugak, kat sekolah jurutera....stay sampai I darjah empat. I suka sangat pergi kat dapur mass pagi-pagi sebab bau roti bakar dia sangat sedap....

    sigh.

    ReplyDelete
  25. Auntie,

    selalu baca blog autie secara senyap2 jerk.

    tapi hari ni nak gak tulis komen kat sini..sebab..

    Ayah kita pun 11 Melayu jugak.. Tahun 74 family kitaorang kat Kluang la.. infact saya pun lahir kat kluang jugak... ha ha ..ntah-ntah, kita kenal tak uncle burhanudin tu..

    ReplyDelete
  26. sebab suma orang cakap muka peeja mcm untie (mama)...kuakuakuakua

    wah jauhnyer imaginasi si tijah tuh, ke orlando blom katanya. tak pe orlando blom hensem so maknanya burhanuddin hensem lah ye.....heheh

    ReplyDelete
  27. wah, rasa mcm best je tgk gmbr2 auntie btunang dlu..mesti meriah kan time tue:)

    ReplyDelete
  28. ai : Uncle masa muda banyak org kata baby face bila dah berumur nih, banyak gek org kata dia handsome.

    Ted Baker : TQ

    Zuraida : Oh! ye ke, Ayah kat Kluang? Tu lah auntie sangat suka Kluang, sejuk bila malam2.

    Serinditimba : Kalau tanya ayah, mesti dia kenal sebab dlm sebelas melayu sorang jer pegawai nama Burhanuddin.

    My Sprit Finger : Dulu2 masa bayangkan mata papa macam Paul Mc Cartney (The Beetles)he he he

    kerol : Simple jer masa tuh, tak de macam budak2 sekarang nak hebat2..perabis duit...

    ReplyDelete
  29. suka tengok gambar-gambar psychedelic theme kat dinding bilik

    ReplyDelete
  30. TJ : Kat dinding macam2 auntie tampal, auntie dulu2 suka melukis, nampak tak spider web dan sepasang sejoli, org putih belum ada spiderman and spider women auntie dah terpikir pd tahun 1974 he he he.

    ReplyDelete
  31. dinding2 tu cantek. sangat mude remaja punye bilik. stok2 sure mak marah kalo tampal macam2. hehe.

    ReplyDelete
  32. asalamualaikum auntie..saya minat blog auntie..sbb bnyak nostalgia..mak saya ngan suka bab niyh..time auntie nak kahwin,,pling tak than glak bila auntie ckp''m osman buat plamin minag kabau tudan auntie ngis dan x suka"..mak sya ckp taste auntie cam dia lah..taksuka yg nmpak koman(kurang kels)la..ops..maaf andai terkasar bahasa..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...