THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Wednesday, June 24, 2009

Episod 30 - Pergi Melaka

Imbasan episod 29

Auntie drove to his home town Melaka using the old road.

Memang new experience tengok rumah2 orang kampung dikiri dan kanan jalan menuju ke Merlimau, Melaka. Rumah2 papan tapi tangga batu yang di hias dengan jubin2 berwarna warni. Bawah rumah pula berpagar keliling. Auntie hairan dan bertanya....

Auntie : Kenapa org melaka bertangga batu walaupun rumah nya papan?

Burhanuddin : Nak tahu?.... sebab nya Hang Tuah berbadan besar dan tapak kaki dia lebar..

Aunte : Nih betul ke? atau u saja nak temberang!

Burhanuddin : Entah lah! I pun biasa tanya Mak dulu2.. itu lah jawapan yg Mak bagi tahu. Mak juga bawa I pergi tengok perigi dan bekas tapak kaki Hang Tuah.

Auntie sampai sekarang, belum pernah ke Perigi Hang Tuah tuh!! Wal hal dekat jer dgn kampung dia.

Burhanuddin suruh auntie bagi signal kanan bila sampai ke PekanTedong. Jalan itu jalan utama utk ke Muar dan seterus nya boleh sampai ke Singapore.

Belok jer dah sampai halaman rumah nya, tepi jalan betul. Cantik rumah dia..tersergam rumah papan. Auntie berhenti kan enjin kereta..dan adik2 dia yg sedang bermain2 kat situ, mengerumi kereta auntie dan menjerit2...

Adik2 : Abang Long balik..abang long balik....

Aunte tidak di bawa masuk mengikuti pintu utama, tapi ada pintu kedua dari tepi..Kat situ juga adalah tempat mereka berehat dan tengok TV. Auntie dikenalkan dengan Mak, dan kedua nenek nya yg tinggal bersama2 mereka. Adik beradik nya, kus semangat ramai nya, altogether 14 orang..Terkejut auntie...sebegitu ramai. So altogether auntie kira, ada 18 belas orang tapi sorang adik lelaki study kat MARA,Oh! ya.. 2 kakak dia, Mak lain..bercerai ketika kakak dia berumur 5 tahun dan sorang 2 tahun, tapi Abah dia dpt bela anak2 tuh. Seorang kakak dah kawin. Ada tambahan menantu sorang dalam gambar.

Gambar adik beradik nya....



Auntie di bawa ke bilik adik perempuan nya untuk meletakkan beg baju auntie. Auntie seronok berbual dgn adik2 perempuan dia, Nor Asyiquin, Normala dan Norlaila. Yang sebaya dengan auntie Nor Asyiquin. Auntie bertanya...

Auntie : Rumah besar macam nih ada berapa bilik tidur?

Nor Asyiquin : Bilik banyak..Abah buat 10.

Auntie : Sepulohhhhh.... siapa kemas bilik2 tuh semua..

Nor Asyiquin : Sendiri2 lah... nenek kedua2 nya garang2...

Auntie : Nenek2 tuh siapa?

Nor Asyiquin : Nek Ohh tuh Abah punya Mak dan Nek Nyemah tuh Mak punya Mak.

Dalam hati auntie..mesti Mak Burhanuddin nih baik orang nya sebab boleh bela kedua Mak dan Mak mertua nya dan anak2 tiri.

Anyway..auntie dibawa ke dapur...emm...complete peralatan electrical rumah tuh, peti ais, periuk nasi, blender dan bagai2 lah...
suka nya auntie...terlepas dari seksa kena giling cili...he! he! he!
Meja makan 2 biji di cantumkan..besar betul dining hall dia..
Kat dapur tuh, auntie hanya di suruh potong kacang panjang oleh Mak Cik tuh! Yang lain2 anak beranak semua nya menolong.

Mak Cik : Lepas potong2 sayur tuh, gorenglah ye!!

Auntie : Ye lah Mak Cik...

Auntie jawap konfiden, yang sebenar nya tak pernah goreng sayur pun. Auntie memang tak pernah masak, tapi tolong mak siang2 adalah.
Kes kelakar .. sayur yang auntie goreng, jadi overcooked and lembek.

Di meja makan, Pak Cik tuh bertanya...

Pak Cik : Kenapa goreng sayur nih sampai lembek nih!

Mak Cik : Lambat tutup api tadi...terlembek lah sikit...

Sampai sudah Mak Cik tuh cover auntie...Malu nya...
Lepas makan kena basuh pinggan mangkuk, duduk kat lantai tak guna sinki, sebab terlalu banyak pinggan mangkuk. First time auntie kena menyabun pinggan mangkuk yang banyak macam tuh..adik yang lain bilas dalam besen air bersih, dah tuh kena susun kat rak!! Aduh penat nya...Rasa nak pengsan..
Baru auntie tahu..keadaan keluarga yang besar dan ramai...

Burhanuddin ajak auntie naik ke atas rumah, orang melaka panggil 'Serambi'. Kat serambi tuh ada empat bilik. Kesemua bilik adik2 lelaki kat atas rumah rupa nya.
Di serambi tuh, ada beg2 Burhanuddin yang masih belum di unpack masa balik dari airport tempoh hari. So dia tarik salah satu beg tuh dan keluarkan surat2 auntie pada dia...
Dia membaca surat2 tuh pada auntie...Ya Allah! dlm surat tuh macam2 auntie promise him...
tightest hug lah, tender kisses lah bagai2, dalam surat berani lah...dah depan...sorry lah...takutttt... Burhanuddin senyum kat auntie bila membaca baris demi baris....

Gambar auntie kat serambi dengan Burhanuddin...




Malam tuh...auntie tengoklah surat2 yang berlambak dlm beg dia.....Auntie niat nak susun elok2 surat2 tuh...tapi dengan tak semena2 auntie buka satu surat yang cantik tulisan nya di envelope tuh...

Auntie perasan Burhanuddin sedang melayan adik2 nya dengan gambar2 dia di Australia...
auntie terus membuka surat tuh... auntie terperanjat...surat dari Maria, bekerja kat Texas Instrument.KL...siapakah dia? isi kandungan baru mengenal each other.
Oh My God....rasa nak nangis dan nak balik KL ketika tu jugak..tapi control...auntie sebenar nya saorang yang banyak pendam, susah nak luahkan perasaan marah dan tak pandai argue....
Auntie tidur di bilik adik nya malam tuh resah sepanjang malam. Auntie banyak terfikir2 nak tanya atau biarkan saja... but I must know who is that girl?
Keesokkan hari..auntie minta nak balik KL.

Burhanuddin : Kenapa nak balik cepat sangat? Tidur lah semalam lagi.. Tak comfortable ker rumah ni.....

Auntie : Nani nak balik, rasa malu nak duduk lama2. Nani boleh balik sendiri dan u can spent all yr cuti with yr family.

Burhanuddin: Tak boleh lah macam tuh.. I kena lah teman u balik nanti apa kata Mak dan Abah u pulak.

Auntie : Okay lah but mesti balik hari ini jugak!.

Burhanuddin lansung tak perasan keadaan auntie yang menyimpan hati. Lepas makan tengah hari tuh auntie berkemas dan bersalaman dengan keluarga nya.
Dalam perjalanan...baru auntie bertanya dia.

Auntie : Semalam.. nani susunkan surat2 u yg berterabur dlm beg u tuh!

Burhanuddin : Terima Kasih... I memang lambak jer surat2 tuh tak sempat nak susun pun masa nak balik.

Eee!!... tak kan dia masih tak perasan surat Maria..ada terselit dalam banyak2 surat tuh.
Dah berair mata auntie..

Auntie : Siapa Maria?


akan sambung......

26 comments:

  1. mesti jeles kan masa baca surat maria tu..pastu telinga & pipi rasa panas jer kan auntie? hehe..x sabar nk tau siapa maria

    ReplyDelete
  2. aunty macam goldie hawn ok. santekkk!

    aaa...cepat2 sambung eh aunty...

    ReplyDelete
  3. ish..ish..
    tak sabar ni nak tau sapa maria.. adeh2..

    jeng jeng jeng...

    hehe..

    ReplyDelete
  4. Ramainya kaum kerabat dlm rumah tu! isk..hari2 cam kenduri le agaknye kan?

    ayoyoooo..sape la maria tu?????

    ReplyDelete
  5. aisehh! terer la auntie stop citer kat situ! saya plak yg berdebar lebih! hehehe.

    p/s : auntie sgt cantik & fotogenik!

    ReplyDelete
  6. cepat la sambung auntie ku cayang...

    suspend!!!!

    ReplyDelete
  7. ala auntie, syok bc, sambung lak...;(

    best le, siap ader gambo tu kat ats tu..mmg wat citer menarik tul...;p

    ReplyDelete
  8. auntie,selalu kalu cerita tgh hot2 ni nak sambung tau..ngheeee..penyabar jugak auntie ni..kalu saya tak tidur malam la jwbnya,nk settle malam tu jugak..

    ReplyDelete
  9. AnonymousJune 24, 2009

    alaaaaaaaa...
    apsal auntie sambung time2 suspen nih.. :O

    ReplyDelete
  10. ahh auntyy whyyy do you always do this... always buat suspense!! eekk cant wait for next episode!

    ReplyDelete
  11. wah,mmg auntie pendam je kan..tp uncle plak xfhm2..hehe. siapakah maria? nantikan smbungn strusnya:)

    ReplyDelete
  12. uhh... dah boleh bayangkan camner punya jeles tu... selagi tak tu selagi tu hati tak tenang kan kak???

    ReplyDelete
  13. urgh... cite auntie tergantung lagik!! suka buat org tertunggu tunggu tau.

    misti darah dah naik kat kepala time tu kan. cute la citer auntie ni.

    ReplyDelete
  14. wah, the ending for this episode was great untie....u make the reader wonder whats gonna happen next episode...ur writing is improving entry by entry...i luv it!!!

    ReplyDelete
  15. Salam Auntie,
    Ohhooo suspen.. siapalah agaknya Maria ni?

    ReplyDelete
  16. auntieeeeeeee...adehlaa..auntie ni ske wat saspen tau..sape maria tu...adekah dia beautiful maria spt yg loslobos nyanyikan tu?eheheheh

    ReplyDelete
  17. siapa maria?

    jeng jeng jengggg..

    :)

    ReplyDelete
  18. aduh
    sabar je
    sure panas je waktu tu kan auntie

    emm..perangai anutie nie diwarisi peej yea
    cepat auntie
    nak tau kesudahan story
    ehhehehehhe

    ReplyDelete
  19. auntie, i love your stories...and those collection of photos u have..very the nostalgic :D
    take care auntie! *hugs*

    ReplyDelete
  20. bila nengok serambi rumah lama ni...teringat umah nenek ..serambi empat kitaorang main...selalunya tempat letak pelamin hehehhehe...

    sekarang dah jadi rumah batu..
    tapi kalau kat merlimau ..banyak lagi umah2 Melaka...

    saya dok Duyung pon sekali je pegi Perigi Hang Tuah tu ehhe...

    Tang surat tuh...wuiui..saya yg seram nih...kecut pewot...
    ape agaknya sambungan nya.....

    ReplyDelete
  21. hallaaaaaaaaaaaaaaaaaaa saspen tul laaaa... cepat sambung auntieeeee....

    ReplyDelete
  22. Salam Auntie..

    Bila baca kisah2 ni.. macam dalam drama pulak.. plus with all those piccas.. buat lagi gempak je cerita ni :) Baca penuh suspend.. tp terfikir.. macam mana auntie leh recall balik all those memory.. so sy tabik with auntie.. coz mak sy pun tak pernah cerita, apa sy buat masa kecik2.. betapa happy ke drang dpt sorang anak pompuan dlm hidup dia ke.. hiks :)

    siapa maria??? cepat2 ye nk tahu sape maria tu :)

    ReplyDelete
  23. Waduh...ramai nya comments, TQ tapi auntie bukan tak nak jawab, auntie nak sambung menulis citer..auntie rasa motivated dengan banyak comments...seronok bila dpt menulis dan ingat citer2 lama.. hampir 35 tahun yang lalu...

    ReplyDelete
  24. takpe..nak sambung baca the next episode :D

    ReplyDelete
  25. salam auntie.
    best la sggh sni.
    yg paling best, auntie ade lg semue gmbr2 tu.
    :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...