THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, May 28, 2009

Episod 21 - Meterai Janji

Imbasan episod 20

Auntie pergi ke Graduation Ball dengan perasaan cemas tak senang duduk...

Tradisi mengenalkan pasangan masing2 pada instructor2 was done after our dinner. Auntie was like so surprised when he introduced me to his intructors... They were the same guys yg auntie jumpa kat Taiping dulu masa pergi kat Mess Pegawai Kor Engineer. One of them was Captain Said.

Burhanuddin : This is Noraini my partner tonight, Sir.

Captain Said menghulur tangan sambil berkata...

Captain Said : Nice to meet you,... You seems familiar... We have met before aren't we?

Auntie menyambut tangan Captain Said sambil senyum dan tidak menjawap soalan yg di ajukan....

Captain Said : Enjoy the celebration and keep him accompany for the nite.

The strong grisp of his hand slowly loosen from my dainty fingers and Captain Said moved away from our tables to others.

Perasaan auntie amat risau bila muka Burhanuddin tuh berubah mendengar kata2 Captain Said.

The dance floor was crowded with couples dancing, but Burhanuddin never call auntie for any dance. Bermacam2 lagu di mainkan oleh live band pada malam tuh. Mentang2 lah dah tahu menari... masa kat Taiping dulu, auntie rasa something is not right bila Burhanuddin menyepi kan diri.

Tiba2 dia bersuara...

Burhanuddin : I thought you are a fresh girl and unknown to the eyes of any army officers. How come my instructors recognize you? Are you a 'regular girl' to any Officers Mess before?

Maksud regular girl tuh ada lah perempuan yg selalu di bawa to Officers Mess.
Masa zaman auntie dulu2 memang banyak perempuan2 yg di gelar 'husband hunters' jadi 'penyedap' officers. Mostly are so socialable not only they visit to Army Officers Mess but also to the Police Officers Mess. These women are so daring they dont even bother if the officers are married. They try their 'luck' to get hold of somebody for their one night stand.

Anyway, auntie just answers him as an innocent girl which have gone to only one nite at Taiping Mess. I mentioned my friend's event, the birthday party held in Taiping Mess where I met his instructors.

Auntie : I kenal your instructors masa kat Taiping, masa tuh I tingkatan tiga. Kawan I Raja Endah buat party kat situ. Kakak2 dia juga ada malam tuh. Raja Fatimah dan Raja Asmah. Tu jer lah sekali I pergi Mess.

Burhanuddin : Okay, okay, I faham, Raja Asmah dan Raja Fatimah tuh dah kawin dengan Army Officer juga.

Auntie : Oh yer ker? You kenal mereka ker?

Burhanuddin : Tak lah kenal tapi tahu. Dia orang tuh kawin dengan Senior Officers kami.

Burhanuddin : I hope.. You tidak lagi ikut kawan you..Raja Endah tuh..ke mana2 Mess lagi...

Auntie : Tak lah, I dah terputus hubungan dengan dia, sejak I berpindah ke KL nih.

Baru lah auntie rasa lega, bila dah explained the real situation, tapi dia tak ajak pun auntie menari sampai sudah... Dalam hati auntie berkata.. agak nyer dia tak tahu menari kot, kan dia budak kampunggg..

Keesokkan hari nyer Burhanuddin bercuti selama dua minggu, balik ke kampung nya di Merlimau, Melaka sebelum pergi ke Australia.

Baru saja seminggu dia dah terpacul lagi depan rumah auntie memberi salam.

Mak : Hah! kata Nani kau bercuti balik kampung dua minggu. Masuk lah....

Burhanuddin : Saya ke KL sebab nak urus documentasi utk ke Australia tuh, Mak Cik...saya ada bawa Mak dan Abah saya dari kampung, mereka dalam kereta.

Mak : Emak dan Bapa kau ada dalam kereta? Apa tak jemput dia orang ke rumah, panggil lah mereka..

Mak, Bapa dan dua adik2 kecil dia memenuhi ruang tamu auntie.

Mereka pun berkenalan lah. Nama Mak nya Che Dah dan Bapa nya Aliman. Kedua2 mereka ada lah Guru Sekolah. Bapa nya Guru Besar. Mereka berbual general topik biasa saja, hinggalah Mak dia bersuara...

Che Dah : Saya ni Kakak bawa hajat anak saya Burhanuddin.

Mak : Bawa hajat? Saya kurang faham...

Abah : Mungkin Cik gu boleh terangkan maksud hajat tuh! Abah menujukan soalan kpd Cik gu Aliman.

Cik gu Aliman : Anak saya, balik ke kampung dan bercerita yg dia kenal Nani dan sangat2 risau bila dia ker Australia nanti, nani mungkin akan di pinang oleh orang lain masa pemergian dia selama setahun. Jadi kami cadangkan, datang berjumpalah dgn keluarga nya dan buat perjanjian supaya nani tidak di punyai oleh orang lain.

Che Dah : Saya ada lah bawa sebentuk cincin yang Burhanuddin sendiri dah tempah.
Sambil menghulur cincin tuh kapada Mak.

Mak menyambut bekas cincin tuh dan membuka nya sambil menghulurkan kepada Abah.

Cik gu Aliman : Kalau Nani bersetuju, kita ikat lah janji pada hari ini... yang Nani akan tunggu anak saya sampai dia balik kelak. Pertunangan nya nanti kita lansungkan lah bila kembali nya anak saya.

Abah sambil menghulurkan cincin tuh kat auntie.

Abah tanpa tanya auntie, terus bersetuju.

Abah : Ya lah Cik gu, saya rasa amat baik tujuan anak Cik gu tuh.

Kesudahan nya perjanjian tuh di meterai di antara kedua2 pihak keluarga.

Auntie dan Burhanuddin tuh tak lansung berbual depan parents kami...

Auntie hanya ikut saja apa yg Abah dan Mak persetujui. Bila mereka balik, auntie pun menyarung cincin tuh di jari manis kanan auntie.
Cincin yg di tempah tu ada tertulis nama auntie dan dia. 'DINA'

Sebenar nya dua tiga hari sebelum tuh auntie ada bercerita dengan Mak yang auntie bermimpi di belit oleh ular. Mak kata kalau org2 tua kata, dah ada orang yg suka kat auntie dan mungkin masuk meminang.

Auntie tidak lansung tahu yang dia akan membawa parents nyer kerumah membawa hajat.
Cepat sangat auntie diikat...belum dapat result MCE, belum expose berkerja dan belum tahu latar belakang nya, character nya, bagai2 lagi... hanya mengenali nya secara berbual biasa selama 4 kali di rumah dan 1 kali malam dinner tuh saja....begitu juga dia, belum mengenali auntie......

I was seventeen and he was twenty years old.

Tapi semua nya itu sudah tertulis di Luthmahfus............

akan sambung......




17 comments:

  1. sangat comel, sweet and gentlemen approach oleh uncle. (so burhanudin is uncle righhht?) :). Rasanya zaman sekarang, approach sedemikian, jarang2 didengar.

    ReplyDelete
  2. :) ..siap engraved cincin DIna...ohhh how romantic...ada lagi ke aunty cincin tu :D

    ReplyDelete
  3. Oh auntie nani.
    So sweet it brought tears to my eyes.

    I love reading your blog. Dan anak2 auntie jgk :)

    Keep writing auntie because ur writing rocks! hehe

    -Memey Anuar-

    ReplyDelete
  4. OMG.this is so sweet!
    *kesat airmata*

    you are so lucky to meet the real Mr.Right =)

    cant wait for the next update.
    *munching popcorn*

    ReplyDelete
  5. AnonymousMay 28, 2009

    bestnyaaaaa baca citer aunty... rasa mcm fairy tale pulakk..

    saya dulu umur 17 xtau apa2 pun.. org dulu2 mmg cepat matured ye..

    ReplyDelete
  6. amyromliMay 28, 2009

    ooooo....Sweeet seventeen lah ni yea masa nih...cincin tu ada lagi tak?????

    ReplyDelete
  7. AnonymousMay 28, 2009

    emmmm so sweet.... & uncle very gentlement from beginning. Rasa2nya x de lagi kut lelaki cam2 sekarang ni.
    X sabo dah ni..... next episode please..............


    ----anna----

    ReplyDelete
  8. hehe..

    uncle bob takut sgt aunty kena ngorat la, hahahaha.. terus dia ikat! ;P

    ReplyDelete
  9. anutie..
    display la gambar cincin DINA tu
    nak tgk
    hehehehheh

    romantik gak uncle ek + gentleman

    ReplyDelete
  10. Auntie, so sweet ur love story.. sangat cantik, sangat terjaga..so pure... the moment u nangis tu rasa macam alahai.. cair jiwa raga hehehehe... saya rasa macam nak come back to that period je..

    ReplyDelete
  11. hhhuuu....hhhuuu....sgt la gentlemen uncle tu!!! u r lucky untie....

    ReplyDelete
  12. suwittt nyer auntie!
    cant wait for the next episode...
    laju2 taip auntie..hehehee...

    ReplyDelete
  13. owhhh what a lovely memory la auntie...ada lagi ke orang macam uncle burhanudin tu? ada ke ek? isk...whatever...u r so lucky auntie...

    pls continue ur story...i x sabar nak baca ni..hehe

    ReplyDelete
  14. AnonymousMay 29, 2009

    hehehe..sungguh gentleman uncle tu...
    suke baca kisah hidup auntie...
    sweet 17 vs 20 years old guy...so manja... ^_^

    ~ maru~

    ReplyDelete
  15. pantas uncle bertindak hikhkhikhik

    yelah kang dah jauh2 kan, setahun pulak tu, dulu2 takde internet plak nak chat2 kan hiks

    betul la tindakan tu chewah

    cayalah uncle

    hebatttt

    ReplyDelete
  16. ermm..macam biasalah kan..
    saya kalau bace blog aunyie nih tersenyum sengsorang depan pc...

    saya memang suka sangat dengan percintaan org dolu2 dan perkahwinan yg diaturkan keluarga....

    percintaan selepas berkahwin seperti lebih bermakna... :)

    ReplyDelete
  17. gentleman sungguh uncle burhanudin tue..:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...