THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, May 26, 2009

Episod 19 - Not my cup of tea

Imbasan episod 18

Terima surat bergambar dari Pegawai Kadet Burhanuddin yg cute, tak saperti apa auntie nampak masa depan kedai Doshi. Auntie tak balas pun surat dia.

Selang beberapa hari, hari Minggu... tiba2 muncul Burhanuddin di depan rumah memberi salam. Masih berpakaian seluar hitam, baju lengan panjang putih dan tie hijau nyer. Salam di jawab oleh Abah. Abah bertanya ....

Abah : Nak cari siapa?..

Burhanuddin : Saya datang nak jumpa Noraini!

Abah : Kenal ker anak saya Noraini?

Burhanuddin : Maaf Pak Cik, saya tak kenal Noraini lagi cuma baru berutus surat, jadi saya datang nak memperkenalkan diri.

Abah menjemput dia masuk dan Abah bersembang dgn soalan2 personal.

Auntie ketika tuh, kat dlm bilik tak keluar2 hanya mendengar perbualan Abah. Cemas nyer auntie tak terkira lagi. Dalam kepala macam2 auntie berfikir dan berkata2... Apa hal lak budak nih berani sangat datang nih... mati aku... selama nih tak de lak mana2 lelaki datang rumah auntie. Walaupun Hari Raya auntie tak pernah jemput siapa2 kerumah melainkan kawan2 perempuan.

Perbualan selanjut nyer...

Abah : Anak nih kerja kat mana, hari minggu pun bertie tie lagi...

Burhanuddin : Saya masih dlm training tentera kat Sungai Besi.

Abah : Siapa nama dan kampung kat mana?

Burhanuddin : Saya Burhanuddin dan kampung saya kat Merlimau, Melaka.

Abah : Ya Allah! orang Melaka ker, Pak Cik pun org Melaka.

Dah .... Abah dan sangkut dah dgn dia fikir auntie...

Abah : Ha! duduk lah yer... nanti Pak Cik panggil kan Nani...

Abah menuju ke bilik dan panggil auntie berkali2, auntie membuka pintu bilik dan Abah terus bersuara..

Abah : Kawan kau datang tuh.. budak Melaka, Abah suka... sopan budak nyer...keluar lah sembang dengan dia.

Auntie : Abah nih! nani tak nak lah... (Sebenarnya memang auntie sangat2 berdebar2 takut kat Abah dan lagi auntie lansung tak kenal dia kan)

Abah : Orang dah datang nak jumpa kau, boleh pulak tak nak...

Auntie : Abah jer lah yg sembang dengan dia, nani tak nak lah....

Abah menjerit memanggil Mak... dan Mak dari dapur ke depan ruang tamu..

Abah : Nab, dia nih kawan si Nani, budak Melaka... tapi si Nani tuh segan nak keluar dari bilik... kau masak lah lebih, boleh kita ajak dia makan tengah hari nanti. (Masa tuh dah pukul 11 ++ pagi).

Alahai!, ajak makan lak pulak, kenapa Abah nih! cepat sangat obsess dengan budak nih?
Abah minta diri utk ke garage kereta.

Abah : Pak Cik buat part time repair kereta. Semua kat belakang rumah tuh kereta kawan2 Pak Cik dah menunggu, duduk dulu yer... nanti, nani keluar lah tuh...

Ade ker auntie nak keluar sorry lah kan....

Auntie dipanggil oleh Mak ke dapur, sambil keluar dari bilik untuk ke dapur, auntie menoleh ke kanan mengintai budak tuh... tak nampak paras nya pun.... hanya somebody sitting down looking through some magazines.
Kat dapur Mak suruh bancuh air. Auntie bancuh dan Mak suruh hantar kedepan. Ya Allah! kena kedepan ker hantar minuman?

Auntie ke depan juga, setelah Mak paksa auntie.
Ketika tuh, langkah auntie sangat lah berat dan terasa cepat sangat sampai ke ruang tamu. Auntie meletakkan dulang dan menghulurkan gelas, bekas minuman. Mata auntie hanya memandang gelas tak lansung tengok paras rupa, apatah bertentang mata jauh lah sekali.
Gelas di sambut oleh dia, yg auntie tengok hanyalah jari2 dan gengaman tangan nyer saja. Auntie tak bersuara, begitu juga dia.

Auntie terus lah kedapur dan tolong Mak masak.
Bila dah siap masak dan hidang atas meja, Mak panggil Abah temankan dia makan. Auntie sekali lagi menyorok dalam bilik. Tak lak Abah ajak makan bersama. (Tak sopan kot makan sekali). Bila kedua2 selesai makan baru lah auntie dan Mak makan. Yg pelik nyer Mak lansung tak tanya macam mana auntie kenal budak tuh sampai boleh datang kerumah. Dalam pukul 3 petang baru lah dia minta diri nak balik ke kem Sungei Besi.

Petang tuh kecoh lah abang2 Priscilla, Antony dan Marshall menanya who is that guy? Kan mereka nih macam bodyguard auntie. Mak pesan jangan apa2 kan dia sebab dia dah jumpa uncle (Abah). Auntie pun cerita kat Pris yg budak ari tu dtg kat rumah.

Auntie : Pris, you know what, remember that funny incident at Doshi?

Pris : Ya, why ??

Auntie : That guy came and dropped by this morning, and he just went off..

Pris : Oh! My God serious! Than what happened?

Auntie : My daddy seems to like him.

Pris : Hey! how about you.

Auntie : No way hozey... not my cup of tea!!!!


akan sambung.............


18 comments:

  1. salam,aunty best nyer story aunty saya baca...nanti sambungla lagi yer =)

    ReplyDelete
  2. AnonymousMay 26, 2009

    aian dia.... dah dtg rumah tp masih x dapat tgk / sembang ngan auntie. Tp nasib dia baik gak x kena marah ngan abah auntie kannnnn

    Emmm x sabar dah ni ..... next episode.......


    ------anna------

    ReplyDelete
  3. wah auntie
    jual mahal nampak
    hahahahhaha
    best lak kisah cinta auntie nie
    mmg betul2 mcm dalam drama

    ReplyDelete
  4. hahahaha...jual mahal woooo! i like!

    we want more...
    we want more...
    we want more...
    we want more...

    hehehee...

    ReplyDelete
  5. heheh...best2nye kalau first time jumpa cam nih..hik...
    manis aje kenangan auntie....

    * saya membaca sambil tersenyum2 malu..

    ReplyDelete
  6. wah....
    gentlement uncle tu....kagum!!!

    tk sabar tunggu next episode....

    ReplyDelete
  7. wow..uncle so gentleman kan aunty.. jodoh kan aunty...

    tak sabar nak tunggu next entry :D

    ReplyDelete
  8. wahhhh....seronoknya...uncle tu sangat2 la gentleman...sambung lagi ye auntie

    ReplyDelete
  9. aah... seronoknya... tak sabar next entry.. Is that cadet who I think it is? bestnye citerrrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  10. whoaaaaaaaaaaaa mana mau carik lelaki ini mcm zaman ini???? haih......

    hahhahahha siap no way hozey tak menahan... hik hik hik

    ReplyDelete
  11. papa muka hemoiii!!! tak malu nya datang umah org siap nak makan semuaaa.. tapi kan mama, baik pulak maktok and atok tak marah lelaki datang umah. nonoy rindu atok ngan maktok ah..

    ReplyDelete
  12. alamak,meremang bulu roma baca..kehkehkeh..berani betul encik burhanuddin itu..

    ReplyDelete
  13. oooo.. jual mahal eh!! xsabar for the next entry!

    ReplyDelete
  14. AnonymousMay 27, 2009

    ekekeke..auntie jual mahal ekk...ekeke..sy tergelak sensorang baca cite auntie nie...hehehe..

    ~maru~

    ReplyDelete
  15. sungguh leka membaca setiap episode untie

    tak sabar nak tunggu episode seterusnya

    ReplyDelete
  16. lagi lagi... ehehehe

    ReplyDelete
  17. salam auntie
    i like ur story..kagum ngan cite cinta auntie ni!!

    ReplyDelete
  18. salam
    nice story..suka baca cite auntie..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...