THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, May 25, 2009

Episod 18 - G.I. Haircut

Imbasan episod 17

Auntie menerima surat dari Pegawai Kadet Badrulzaman pada penggal pertama cuti sekolah tingkatan lima, tak reply his mail.

Pengalaman auntie menjual buku rumah ke rumah masa cuti sekolah sungguh azab. Priscilla lah yg ajak sangat utk mendapat experience kata nyer. So... sales target kat umah org2 yg berpendapatan tinggi kat PJ.

Orang2 tuh bukan beli pasal buku2 yg auntie bawak tapi kesian tengok budak sekolah...perempuan pulak tuh, pegi rumah ke rumah menjual. Kadang2 isteri mereka ajak masuk dalam rumah dan beri auntie minuman dan snacks. Ada sorang tuh beli semua buku2 yg auntie bawak, buku2 harga tak lah yg mahal2, sebuah lebih kurang 15 hingga ker 25 hinggit jer tapi dia borong habis, auntie tak ingat lak berapa yg auntie collect petang tuh.
Nasib masa zaman auntie tidak banyak jenayah kalau tak mesti dah kena ...eee! tak mau fikir yg bukan2.

Ada sekali tuh hujan lebat, kami berdua berteduh dibawah pokok, payung tak bawak.. basah kuyup dan terus balik.
Alhamdullillah, experience menjual tuh dapat lah auntie menghilangkan perasaan malu dan gemuruh utk berkomunikasi dgn strangers.

Habis peperiksaan MCE, auntie spring clean barang2 sekolah, dan terjumpa surat yg di hantar oleh Pegawai Kadet Badrulzaman tuh, so auntie fikir, why not auntie just reply the letter. It was like 8 months after?

Sementara tuh auntie minta Abah enrolkan auntie kat kursus 'Receptionist & Telephonist'. (One month only). Kursus Modeling also one month jer. Bukan apa hanya nak tahu dunia modeling sebab auntie sangat suka latest fashion. Oh! ya! auntie juga belajar menaip masa cuti penggal ketiga masa tingkatan empat.

Lupa lak nak cerita pasal Kak Ton. Masa auntie tingkatan 4 di Bkt Bangsar Kak Ton dtg umah dgn 2 anak lelaki dier. So cute anak2 dier. Masa tuh Abah tak de kat rumah.
Kak Ton ajak auntie dan Adik tido umah dier kat Jalan Gasing, PJ. Emm...Kak Ton masih berkerja dengan Talikom. Tengok keadaan rumah bangalo, perabot mewah, dan kereta parking sampai 4 biji, auntie tahu Abg Fatah mesti berjaya dlm perniagaan nyer.
Auntie sampai mintak nak jengok dan duduk dlm kereta Jaguar nyer.

Auntie : Kak Ton, kereta tuh kereta aper? Cantik lah !!

Kak Ton : Oh! tu kereta Jaguar, Abg Fatah punya.

Auntie : Abg Fatah maner?

Kak Ton : Abg Fatah gi Sabah?

Auntie : Buat aper kat Sabah?

Kak Ton : Dier business balak.

Auntie : Kak Ton, nani nak tengok dalam kereta tuh boleh tak?

Kak Ton sayangkan auntie dan buka kereta yg berkunci tuh...Auntie duduk kat seat belakang sambil henjut2 auntie bertanya lagi....

Auntie : Kak Ton, kereta mesti mahal kan?

Kak Ton : Abg Fatah beli kereta mahal2 tapi pakai nyer sekejap jer, lepas tuh nanti dier tukar kereta lain.

Auntie : Pasal macam tuh?

Kak Ton : Dier borosss.....

Auntie pulak terlalu muda utk tanya lebih2..tentang business balak dan kenapa dier borosss....

So from that day onwards, Kak Ton selalu ke rumah bila Abg Fatah gi outstation. Abah juga dah boleh terima Kak Ton bila tengok cucu2 nyer yg comel2. Tapi semua nyer tanpa pengetahuan Abg Fatah.

Terima surat dari Maktab Tentera Diraja Sungei Besi (Cadet Wing). Surat auntie berbalas dari Badrulzaman fikir auntie, rupa2 nyer bukan dier, tapi dari Pegawai Kadet Burhanuddin bin Aliman.
Dier menerangkan yg kawan dier Badrulzaman dah melanjutkan pengajian ketenteraan ke Royal Military College di Portsea, Melbourne, Australia. Kawan dier berpesan ngan dier kalau2 ada surat2 pompuan tolong lah balas bagi pihak dier. Bila habis membaca surat dari Burhanuddin tuh auntie rasa nak balas.
Content surat, auntie siap bagi tau dier apa ciri2 boyfriend yg auntie suka. Mesti berumur sekurang2 nyer jarak 5 tahun dari umur auntie, sebab auntie suka lelaki yg matang. Kulit cerah dan rambut lurus.
Ketinggian tak de pulak auntie mention sebab selalu nyer tentera mesti lah tinggi2 kan.
One week later, surat kedua sampai dari Burhanuddin, kali nih dia nak jumpa auntie. Laju nyer, dah nak jumpa?? Auntie apa lagi cari lah Priscilla.

Auntie : Pris, I received this mail from a guy and he wants to see me. How? what should I do?

Pris : Come and lets have some fun.. u make the appointment, date, time and where? I will join you.

Auntie : Okay..dokie..lets have fun eh!!

Auntie balas surat dier dan tanya kat mana nak jumpa dan bila.

Selang tiga hari, surat dier sampai....

Tempat : Malacca Street (Jalan Leboh Ampang), depan kedai Doshi, hari Sabtu, pukul 2:30 petang, dia akan bawa kawan utk temankan Pris. Pakaian dier, white shirt, black pants and green tie with RMC logo.

Auntie dan Pris pun pergi lah naik bas dan turun kat Bangunan CIMB Leboh Ampang. (Jauh sikit dari kedai Doshi) Strategy - nak jalan kaki ke Doshi dan jengok dari jauh. Kalau ada ciri2 yg auntie sebut baru approach. Kalau tak de cabooot...lari.....

Lebih kurang 50 ela ......Nampak jelas dua org lelaki berbaju yg seperti dalam surat sedang berbual2. They were so dark, hair was so short (GI cut). Betul2 auntie dan Pris cabut lari. Mereka nampak kami lari. Auntie toleh kebelakang dan nampak mereka rupa2 nyer sedang mengejar kami berdua. Auntie menyelinap masuk lorong2 dan mereka hilang dari pandangan.

Pada tahun 1970an, trend laki2 rambut panjang. Auntie tak berfikir masa nak jumpa tuh, org uniform berambut pendek masa training. (Polis, tentera, bomba) Jadi terkejut dok lah bila tengok rambut pendek sampai nampak kulit kepala.
Kaki seluar laki2 dan perempuan semua 'Bellbottom' ketika tuh.

So...... selamat lah auntie dan tak mungkin balas surat dier lagi. Selang beberapa hari, surat dari Burhanuddin tiba lagi, kali nih dia enclose gambar dia....

Kus semangat!! cute nyer dia!! (Pada mata auntie ketika tu lah) tapi gambar masa dia belum jadi kadet tentera. Auntie asyik lah belek2 gambar tuh! Betul ker budak ari tuh?

Gambar Burhanuddin.............




Tapi bila bayangkan 2 lelaki yg kat Malacca Street tuh... kills off my desire to reply his mail.


akan sambung...............



22 comments:

  1. hahahahha
    kelakar la auntie nie
    siap lari tu
    hehehheheh

    ReplyDelete
  2. aiyarkhhh!!!
    cepat sambung lagi aunty...hahaha. makin best plak citer nih

    ReplyDelete
  3. suar bell bottom ...hehehe..legend...

    ReplyDelete
  4. Haha..so funny..saya pun ada pengalaman blind date gak..ekceli bukan date la..just nak jumpe lepas kenal kat chatting..* kira date gakla ek...huhu...

    blind date biasala..ada yang ok ada yang hampeh...

    kelakar la cite auntie ni...

    oo...Pegawai Kadet Burhanuddin bin Aliman la yg jd bapak pija n noy eh...cayalah!!

    ReplyDelete
  5. kelakar ok bila aunty siap lari2 tu.. tapi tu semua jodoh kan..
    handsome uncle dengan bellbottom dia...heheh

    ReplyDelete
  6. AnonymousMay 25, 2009

    aha..... autie ngelat ya....

    apa2 pun x sabar nak tunggu next episode....

    ----anna----

    ReplyDelete
  7. wah...seronok baca cerita aunty...baru lg saya terfikir nak tanya aunty psl kak ton...elok aje aunty cerita...sambung lagi ye aunty...

    ReplyDelete
  8. aunty nani,

    funny okk.. tang lari masuk lorong tu yg tak boleh tahan tu, hahahaha.. kesian uncle bob, hehehe..

    ReplyDelete
  9. ha..ha.. untie blind date ngelat... siap boleh lari tu...
    untie suka buat suspen..la.. tak sabar nak tunggu..

    ReplyDelete
  10. HAHAHA *gelak guling2* kelaka la auntie ni..siap lari,berani btol..huuu tak sbr nak tunggu next episode :)

    ReplyDelete
  11. wwakkkaa.....kkkaa....
    sgt kelakar entry nih, untie!!!
    sabar jer la....

    ReplyDelete
  12. wah! masuk citer cinta auntie!! xsabar!!

    ReplyDelete
  13. hahahhahaha kelakar gile cerite aunty nih....

    u know what? gambar uncle tuh... mcm edan la... sebijik! especially... tang mata... hehehe lawak lawak....

    ReplyDelete
  14. wow!! papa macam *zaman pesta muda mudi bertemasya dan menari, riang dalam hati hi hi hi....*

    ReplyDelete
  15. ye lahh..gambo uncle ade ghupe edan skit...hihihi...tp kan auntie, sy nk tny..betul ke kwn uncle soh dia bls kan surat2 kwn dia tu?ke uncle potong line?hahahahah..cumel je dua2

    ReplyDelete
  16. Rubbergurl: Memamg lah lari rambut nampak kulit kepala tuh...

    Tijah : Tak tahu lah best ker dak citer auntie nih, tapi auntie rasa nak tulis jer sampai lah umur auntie sekarang.... Inshaallah

    cybermummy : Auntie macam perasan lah si noy ngan peeja ada pakai bell bottom last 3 years...

    Ujie : Blind date yg pertama dan akhir bagi auntie kot.. jeran.. tak nak lagi
    Burhanuddin tuh lah jadi suami auntie..

    darling8tabby: Sebenarnya auntie memang tak menyangka yg dia tuh jodoh auntie. Agak nyer auntie sangkut kat kaki seluar bell bottom dier kot.

    anna : Sabar yer anna, nanti auntie postkan dlm entry nih gambar2 lagi Tunggu....

    mai : Auntie cuba ingat kembali citer2 nih ikut tahun yg auntie lalui.Kak Ton memang lah akan auntie citer sbab sayang kat dier kan.

    Tina : Nasib lari kalau tak uncle bob cop jadi pompuan murahan pulak.

    Aliah : Suspen.. tu lah best.. Tunggu...

    mrs hafidz nadia : Alamak sampai gelak guling2 citer auntie? Sabar yer... plenty more to story..

    lekan76 : hah tu lah sabar jer lah

    Maharani : First time ker Maharani comment? Citer cinta memang seronok.. Allah's gift to human.

    lil^RED^799 : Memang pun edan ada sikit2 iras uncle masa muda. Tang mata.

    My Spirit Finger : Biar betul kao, pesta2 muda muda tuh zaman PRamlee lah...

    ~salwaredzuan~ : Auncle tak potong line, sebab nyer nanti auntie cerita sampai entry part tuh okay...

    ReplyDelete
  17. hahahhaha... papa klaka laa.. keding je.. klaka lah noy baca ni mama..
    rase geli2.. hahah..

    ReplyDelete
  18. Soklan utk Nonoy : mmg mama u tak pernah cite secara live pasal love story dia kat korang ek?

    ReplyDelete
  19. yup. 1st time comment kat cni. but a loyal reader!!! entry auntie selalu buat sy tertunggu tunggu..

    ReplyDelete
  20. to ujie : kat pija dia cerita la i rasa.. kat i macam sikit2 je. and for ur info, i ni slalu je blur-blur. ahahaha

    ReplyDelete
  21. To Nonoy : takpe, at least dah ada record dlm blog ni..so u bleh la ulang2 baca kasi hapal..hee hee

    ReplyDelete
  22. bestnyer seluar bellbottom

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...