THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Tuesday, May 19, 2009

Episod 17 - Private School

Imbasan episod 16

Taiping macam2 auntie alami, berbasikal, berkelah di Teluk Batik, mendaki Bukit Maxwell, dpt guru benggap asyik nak tido, dpt kawan Kerabat Perak, bergaul party social pertama, tahu auntie anak siapa dan dpt surat dari saudara bau bacang. (saudara jauh).

Now.. I am heading to KL again. In KL we were again staying in KTM quarters but this time at Jalan Latihan, Sentul.
The quarters provided was not as comfortable as others that I've stayed. It was like long house of Sarawak. 10 houses in a row, only one room . Auntie and my adik has no room, slept in the common area, living hall. (Just image 2 single bed right in the living room? Abah kata it is temporary, we shall be moved to Bkt Bangsar again.

My LCE result was horror... I've failed my Math... so auntie required to repeat my form three in any Government School. Sorry.. lah, tak nak!!!
Pujuk Abah and auntie masuk form four in a private school.

Auntie required to take an exam 'Qualifying Test'. (QT)
Auntie went to Cyma College, it was a co-ed shool. The uniform was white shirt, grey skirt & bolero with a red tie. Auntie dah mula pandai nak pakai skirt 3 ke 4 inci atas lutut. Masa tuh trend mini skirt. Rambut pun tak berikat. Sekolah private, guru besar tutup mata, auntie dan kawan2 tak pernah kena tegur.

gambar auntie masa tingkatan empat

Masih pakai kasut Badminton Master by Bata

The school was situated in Jalan Ipoh. Travel to school by common bus. Aircondition were provided to all the classroom. Auntie's classmates were majority Chinese but Malays were countable, the Malay students was about 6 guys and 5 girls. Altogether about 20 in a class. The guys yg auntie ingat sangat ialah Mat Shah bin Safuan (sekarang nih a well known business man, yg ada tall building kat Kg Baru-Bangunan Safuan). Paling nakal dlm kelas. Sorang lagi Halim bin ......(tak ingat lak) he's an artist. He drew my potret and gave me on my 16th birthday. Eee... auntie can't recall my closest girlfriends pulak. Only one person MAZNAH who was responsible for........................(feel like not writing about her, shall write later in a different paragraph)

In a private school nih, my classmates semua anak2 org ado ado (kaya2 belaka). Classmates auntie ramai yg lebih tua dan berumur drpd auntie. Ada diantara mereka yg bawa kereta ker sekolah. (Dah ada driving licence). Ada yg chouffeur driven. Resulted Cik gu lak yg ikut cakap anak murid.... Homework tak pernah buat. Kena denda pon tak masuk akal. Denda nyer bawak Cik gu makan dan belanja tgk wayang. Auntie pon apa lagi ambil kesempatan. Yg auntie paling benci subject history (sejarah) and literature (sastera). Physical Education tak de.....selamat. Auntie hate sukan kan. Auntie selalu tak suka masuk kelas jadi auntie gi kantin dgn ada followers lain. Spent hours chatting and joking around. Despite behaving like hooligans, auntie focus my QT to proceed to form five.
Anyway, auntie passed the QT and auntie shall proceed to form five. It was cuti penggal ketiga. Kawan auntie ajak ke rumah dier kat Banting, Selangor. Yg auntie ingat auntie drive bawak kereta Abah. Macam mana Abah bagi bawak kereta, tak ingat lak sebab auntie belum pun ambil driving test lagi. The journey was like so far and so remote. Jalan bengkang bengkok and at last sampai lah umah dier. Oh! anak Pegawai Daerah. (DO), Kat umah dier auntie di jamu makan tengahari, tapi kesian Mak dier lumpuh kalau tak silap. Dah tuh dier bawak keluar album2 keluarga dier. Aie!! dia dah bertunang... tapi tak pe lah kot sebab dier tua 2 tahun pada auntie. Dier bertunang dengan Pegawai Kadet Yusop.
After that visit, auntie dah tak jumpa dier, sebab dier tak dpt masuk ke tingkatan lima.

Cuti penggal pertama dlm tingkatan 5.....

Auntie dah pun berpindah ke Bkt Bangsar, quarters provided quite comfortable, four houses in a row. Auntie's immediate neighbour was an Eurosean family- Hendricks. They have five children. The youngest one is Priscilla. One year senior. She became my bestfriend and until now we are still in contact. She have two brothers. Anthony and Marshall. Handsome nak mampus... kacukan Irish & Portugese. Mereka semua panggil Mak auntie, Mak juga.

Auntie ker sekolah still naik bas.. my Math was so like teruk, kalau exam setakat border line, tak pun fail. So.. one day auntie met this chinese guy from Victoria Institute (VI) in a bus. Siapa kat KL tahulah... student from VI all are brilliant. We became friends as to exchange knowledge between Math and Bahasa. We went to British Council Library to study. Budak cina nih also in his form five. (lupa lak nama dier, gentleman habis budak cina nih!... kalau auntie nak balik dier nak hantar ke rumah. No problem to auntie sebab kami tak de apa2 hubungan hanya as friends.

Antony & Marshall does not like the idea of auntie berkawan dgn boys. Dier org nih was like bodyguard to my activity, so protective over adik dier Priscilla dan auntie.
Boleh dia pukul budak cina tuh, dan warning not to kawan with auntie! Lepas tuh langsung auntie tak jumpa budak cina tuh!.

Keluarga Eurosean ni, ada lah keluarga Nasrani. Mak selalu berpesan rumah Nasrani jangan makan boleh tido. Keluarga Yahudi boleh makan tak leh tido. Entah! auntie tak pernah makan or tido rumah dia org sebab tahu family tu makan khinzir. Bapak dier ada senapang dan selalu memburu dan bawak balik daging khinzir hutan.

Auntie berkawan dgn mereka berbahasa English.. so my English was fluent. Auntie tengok sister dier Lucy sangat cantik dan suka berdandan. Pakaian up to date and dier pandai menjahit all her clothings. So auntie juga minat nak belajar. Auntie dan Priscilla belajar basic menjahit selama tiga bulan kat PJ new town pada sebelah malam. Ketika tuh, auntie dan Priscilla selalu lah beli kain ela kat Globe dan jahit pakaian kami to the latest trend.

Gambar auntie pakai Pentaloone

Auntie tingkatan lima


Gambar auntie dengan Priscilla

Pentaloone yg di jahit sendiri

Auntie menerima sepucuk surat dari Pegawai Kadet Badrulzaman pada penggal pertama cuti sekolah. Dia student di Maktab DiRaja Sungai Besi. Emm... siapa lak budak nih.. tak kenal pon. Tapi dlm surat dia menerangkan yg dia dpt address auntie melalui Pegawai Kadet Yusop. Auntie terus talipon Maznah.

Auntie : Pasal u bagi address kita kat Badrulzaman tuh..?

Maznah : Alah! tunang aku sibuk tanya ada ker kawan2 perempuan yg boleh buat 'pan pal' utk kawan dia.

Auntie : Pasal u pilih i pulak?

Maznah : Kalau tak suka...tak yah lah balas.

So...auntie just threw the letter in my dressing drawer...never reply his mail.

akan sambung.....

16 comments:

  1. ooo.. macam ni ke rupa pentaloone tu.. hehe. cantik2

    dok bayang2 ingatkan skirt ke.. hihi..

    ReplyDelete
  2. Aunty..saya ingat pentaloone tu mcm gaun kembang tp rupernyer mcm nie ekk..mmg menarik la n lagi satu gmbr aunty masa form 5 tue cantik sgt..

    ReplyDelete
  3. aunty, so stylo la panteloone tu...cantek sangat2...

    teringin nak pakai..tapi my body dah out of shape dah..hehe

    ReplyDelete
  4. aunty,
    nice pantalone....can't wait for next episode.....sabarr....sabarrr...

    ReplyDelete
  5. cantekkkkkk!!! takpe...next round misti season tu dtg balik...

    ReplyDelete
  6. Pantaloone...ooo, agaknya org dedulu mmg suka DIY kan, my mom pun sama.. segala baju2 fancy dia.. she sew her self..

    You're so pretty laa untie...

    ReplyDelete
  7. aunty nani! i love reading ur blogg cant believe aunty boleh ingat all the little details and nama2... and aunty so hott! i was born in a wrong era =/

    ReplyDelete
  8. anutie
    kira kalu nak pakai pentaloone nie musti body kena jaga kan?
    baju nie dah kalahkan kebaya
    mmg kalu perut buncit tak sesuai gitu nak pakai
    hehehhehe

    ReplyDelete
  9. mama cantik sgt!
    nonoy suka baju tu....
    macam mana nak buat ah?

    ReplyDelete
  10. aunty nani,

    u looked so sexy la.. i like!

    ReplyDelete
  11. dyan : Pentaloone ramai jadi pakaian masa tuh.

    Rina277 : Auntie cantik biasa jer.. TQ,

    darling8tabby: Auntie selalu kata kat Peej, kalau nak tunggu ada shape baru nak pakai fesyen2, jawap nyer berjangguit lah hai...

    lekan78 : Sabar for the next entry.. auntie masih belum mahu berkawan dgn budak tuh... he! he! he!

    Tijah : Season pentaloone tuh dah berkali2 keluar dah...tapi kat luar negara lah

    Aliah : Tu lah tu...org dulu2 suka jahit sendiri, segala apa fesyen dlm majallah di tiru.
    Auntie cantik.? TQ

    faressa : Auntie memang value my life till auntie can remember.. alot of other things, keep on reading..
    Auntie so hot... belum lagi wait till further entries..

    Rubbergurl : Jangan lah biarkan perut lebih tinggi dari tete* apa pakai pon dah tak cantik

    Nonoy : Kuah tumpah kat nasi lah... kalau mama cantik, baby lagi cantik kan... baju tuh kena beli kain 3 metre.

    Daily Dose of My Ramblin : Oii panjang nyer yr name. Anyway... hot ker auntie? Belum lagi... masa tuh auntie masih naive.

    Tina Najib : Sexy? I agree.. TQ he!he!he!

    ReplyDelete
  12. Oh ya auntie lupa.. pada siapa yg belum sign in kat column followers tuh..pls sign in lah.. auntie suka nak tengok number 75 tuh berubah... Rasa motivated utk menerus bercerita. TQ very much.

    ReplyDelete
  13. baru tau ada fesyen nama pentaloone....tak sangka pandai gak menjahit ye.....lawa nyer masa dulu-dulu...no wonder sekarang pun lawa.....

    ReplyDelete
  14. owh baju gini namanya pentaloone. pernah nampak gambar arwah mama masa muda2 pakai baju camni...baru tau namanya :)

    ReplyDelete
  15. kita pun ada pakai baju ni..tapi tak jahit sendiri..mak tempah kat orang cina kat pekan setapak..

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...