THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, May 8, 2009

Episod 12 - Lembaga Hitam

Imbasan episod 11

Pengalaman menonton tv umah org, perpisahan dgn kawan akrab, belajar berniaga pd umur 11 tahun.....

Darjah 6 berumur 12 tahun.
Cikgu darjah pesan pada awal tahun. Murid2 mesti rajin belajar, mesti masuk aktiviti2 dan acara2 yg di anjurkan oleh sekolah, supaya bila hujung tahun dpt testomoni yg baik utk ke tingkatan satu.

Apa lagi auntie pun masuk lah Pandu Puteri dan kelab muzik (main tambourine & seruling) dan kelab tarian , part sukan...sori auntie kurang gemar.

Guru Darjah Cikgu Murad. Guru muzik dan Pandu Puteri Cikgu Jamilah, Guru Besar En Abu Bakar.

Cikgu Murad, handsome bergaya dan sentiasa berhau wangi. Masih bujang. Bila dia masuk kelas terasa feeling 'fresh' dengan perfume yg dia pakai.

Cikgu Jamilah, cantik org nyer, putih sederhana tinggi, masih belum berkahwin. Selalu murid2 fikir yg bukan2..... seperti mesti Cikgu Murad mengurat dan suka kat Cikgu Jamilah.

Auntie di ajar togeh2 note muzik, supaya boleh lah mainkan lagu2, tapi sekarang dah lupa togeh2 tuh.

Kelas muzik dan kelas tarian telah membawa auntie jauh berjalan dgn jemputan bermain di sekitar sekolah di Pahang. Kami menaiki bas beramai2. Pengalaman tuh sangat auntie treasure kerana terlalu seronok.

Pada ketika umur 12 tahun bagi seorang perempuan, dah mula pandai 'cinta monyet' tapi bagi auntie belum lagi. Auntie tak faham pasal kawan2 rebut2 tulis nota/surat kat sorang budak lelaki nih.. nama nya Mansor. Memang lah dier agak cute. Auntie relax habis.

Gambar2 kenangan auntie.........

Kiri yg berdiri tuh Cik gu Besar, Auntie no tiga dari kiri Gik gu Murad yg kanan sekali.
Yg duduk kiri tuh lah Mansor.
Auntie yg tengah2 barisan depan

Sijil berhenti sekolah, attendance 2 hari jer tak kesekolah

Okay, nih experience auntie yg amat takut dan seram.
Pada suatu malam , auntie tido awal, pada tepat pukul 12 mlm, auntie tersedar bila mak tutup TV. Dulu2 lagu negaruku di mainkan, menandakan rancangan TV dah berakhir untuk mlm tuh.

Tiba2 lembaga tinggi badan nyer berbalut dgn kain serba hitam, masuk melalui pintu bilik auntie, auntie nampak lembaga tuh menuju ke arah auntie.Dengan suara yg amat kuat auntie menjerit2 panggil mak berkali2, malang nyer mak tak dengar. Lembaga tuh terus berjalan menuju ke auntie... dan duduk atas lutut auntie. Yg pelik nyer tak terasa berat . Uoi! mengigil2 auntie, masa lembaga tuh atas lutut, suara auntie dah tak leh keluar utk panggil mak. Lembaga tuh menjengokkan muka dia terlalu dekat ke muka auntie. Dah tuh, lembaga tuh bagun dan terus menghilangkan diri melalui pintu depan.

Suara auntie menjerit dan menangis, baru mak terdengar. Mak dtg dan peluk auntie, Mak menenang kan keadaan auntie yg berpeluh2 dan menangis sedu sedan.

Auntie : Mak tak nampak ker benda hitam tuh...
Mak : Benda apa? Mak tak nampak pun ...
Auntie : Dier duduk kat lutut..dia masuk dari situ, (sambil menunjuk kearah pintu)
Mak : Kau mimpi tuh... dah....dah..... tido tadi tak basuh kaki. (Auntie tahu yg ia bukan lah mimpi).

Basah bantal auntie oleh peluh panik dan ketakutan. Keesokkan hari auntie demam dan tak ke sekolah.

Kak Ton dah berjumpa bakal teman hidup, Abang Abdul Fatah nama nyer. Kak Ton masuk pertandingan ratu cantik utk Telekom. Menang pd malam tuh. Abang Abd Fatah ialah representative from Malayan Banking. Bermula pd mlm tuh Kak Ton dan Abd Fatah berkawan tanpa pengetahuan Abah.

Bila kedua2 nyer dah plan utk kahwin, Kak Ton bercerita kat Abah tentang Abg Fatah. Abah pasang kaki utk check background Abg Fatah nih. Kuala Lumpur masa tuh tak besar , senang org yg Abah pasang kaki dpt info tentang Abd Fatah nih. Rupa2 nyer dier nih ramai girlfriend sekeliling pinggang, apa tak nyer dia pakai kereta sport merah dan amat handsome org nyer. Konon nyer Abg Fatah nih tak leh masuk Kg Baru, sebab banyak anak2 dara dari Kg Baru di tinggalkan nyer. Maka org2 Kg Baru nak pukul dier. Abah halang Kak Ton berkahwin. Kak Ton protective over bf dier.....

Kak Ton : Itu cerita lama Abah, sekarang nih dia nak kawin dgn Ton...

Cerita tak habis kat situ saja, Kak Ton bawa Abg Fatah jumpa dgn Abah kat umah.(Untuk pujuk Abah).
Mula2 keadaan was like tenang gitu, tapi tiba2 jadi tegang. Abg Fatah hentak meja dan ashtray kaca yg atas meja tuh jatuh berderai.
Abah benggang dan bersuara...........

Abah : Ton betul kau nak jugak kawin dgn budak kurang ajar nih?

Kak Ton : Ya lah Abah.....Ton dah suka (sambil menangis2)

Abah : Kalau macam tuh.... keputusan kau, KAU BOLEH KELUAR DARI RUMAH NIH!!!

Kak Ton sambil menangis2 terus ke bilik air, auntie ikut Kak Ton ker bilik air, dier pasang air paip, bunyi tadahan air ker kolam melenyapkan raungan Kak Ton yg menangis. Auntie hairan dan bertanya Kak Ton bertalu2... kenapa Kak nangis, kenapa Kak?
Kak Ton terus keluar dari bilik air dan menuju ker almari baju...auntie ikut dari belakang.

Rupa2 nyer keputusan nyer utk keluar dari rumah. Kak Ton punggah baju2 dier dan masukkan dalam beg. Terus keluar dan tak balik2....

A fews months later, ada kawan Kak Ton (Mak kenal) dtg umah dan minta kebenaran utk bawa auntie keluar utk bertemu Kak Ton (Kak Ton merindui auntie). Mak setuju dan berpesan pd auntie jgn cakap dgn Abah yg auntie jumpa Kak Ton.

Auntie gi umah dier, umah bujang tinggal bersama kawan2 perempuan. Auntie tanya Kak Ton... jadi tak Kak Ton kawin dgn Abg Fatah? Dia kata jadi.... dlm masa terdekat. Kak Ton dah pun berjumpa dgn ahli keluarga Abg Fatah di Kulim, Kedah.

Kami tak dijemput ke majlis kawin yg di lansungkan di Kulim, Kedah, dengar nyer Kak Ton pakai Wali Hakim, sebab dier kan anak angkat cina.

So, umah kami kesunyian tanpa Kak Ton ...............


akan bersambung.........

17 comments:

  1. eeeeeeeeee...boleh plak hantu tu bertenggek atas kepala lutut auntiemama??? iskkk...hohoho..mau kejung aku!!

    ayoyoooo..sedey plak kt 'kak ton' tu.. :(

    ReplyDelete
  2. yelah auntie...rasanya masa saya 12 tahun pon x reti cintan cintun ni...tapi zaman sekarang... :)

    anak2 nk memang nk kena pantau tingkah lakunye...

    auntie cute lah masa 12 tahun...
    mansor tu pon cute jugak..hehehhe

    ReplyDelete
  3. giler seram cerita hantu tu.

    yang abg fatah tu 'sopan' betul,datang umah nak bekenalan ngan family kekasih leh pulak nak mengamuk.

    ReplyDelete
  4. hukhukk..takot nye auntie..klu sy dpengsan agaknye...x sabo nak tunggu cont cite kak ton..hehehee

    ReplyDelete
  5. auntie
    mcm mana ngan k ton?
    dah berapa org anak dah dia ada?
    tak sabar nie

    ReplyDelete
  6. best...tak sabar nak tunggu citer seterusnya...

    ReplyDelete
  7. menarik la cerita zaman kecik auntie..tak sabar nak tunggu cerita² seterusnya.sekali sekala flashback balik mesti rasa sayu,rasa hepi,senyum sorang² terkenangkan..biasalah ada suka ada dukanya gakkan..itulah kehidupan.tol tak auntie nani???

    ReplyDelete
  8. menarik la cerita zaman kecik auntie..tak sabar nak tunggu cerita² seterusnya.sekali sekala flashback balik mesti rasa sayu,rasa hepi,senyum sorang² terkenangkan..biasalah ada suka ada dukanya gakkan..itulah kehidupan.tol tak auntie nani???

    ReplyDelete
  9. Salam auntie, first time jumpa blog auntie terus falling in love..auntie boleh saya minta izin link blog auntie kat blog saya? Atie, Germany.

    ReplyDelete
  10. ai : nanti auntie cerita pasal kak ton di episod2 yg lain.

    Qaseh Qasturi : Tu lah masa dulu auntie tak perasan pon yg Mansor tuh cute. he!he!

    mrs hafiz nadia : Darah muda, tuh lah tak reti hormat org tua. Dia lupa suatu hari dia akan tua juga.

    aziella : Sabar ye nanti auntie cerita pasal kak ton tuh di episode lain.

    RubberGurl : Sabar, memang ada cerita Kak Ton .....

    Octavia : cerita dan penulisan auntie ikut umur takut tertinggal fakta

    mrs hakim : auntie memang sedih, bila auntie cerita pasal mak... kan baru lepas 100 hari dia meninggal dunia.

    Mrs Azuhaizat : TQ and u are most welcome to link auntie's blog to yrs.

    ReplyDelete
  11. auntie, i love ur story. keep writing. waiting for ur next post! auntie sebaya dgn mak sy.. :)

    ReplyDelete
  12. auntie, i love ur story. keep writing. waiting for ur next post! auntie sebaya dgn mak sy.. :)

    ReplyDelete
  13. mmg pun..everytime dia update..teringat kenangan lama..tiba2 nangis2..gilo..drama betul..
    mak sapa la tu..??

    ReplyDelete
  14. Kak peej, tulun tanye mama kak peej nak amik anak angkat x??ehehehee.....kite sudi menjadik nye..lalalalalaaaa...
    beruntung ade mama cam aunti nanie... :)))

    ReplyDelete
  15. AnonymousMay 10, 2009

    salam auntie..kagumla auntie dapat ingat zaman dolu2..its past back more
    than 30yrs..sayang auntie..org dulu2 mana nak citer pjg lebar mcm ni..klu citer pun sikit2 n tergantung...nati klu dah siap auntie buat novel ye..

    ReplyDelete
  16. peeja,
    mak hang la. mama!! cubit peeja!

    ReplyDelete
  17. sedih lak baca pasal Kak Ton ni. Excited nak tahu lagi! Nanti Auntie bile senang update la yek!

    Oh and congrats utk Noy!

    ReplyDelete

Pada yang terbuka hati utk tinggalkan komen disini..
Didahului dengan ucapan Ribuan Terima Kasih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...