THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Monday, April 27, 2009

Episod 6 - Adik Ku Yg Comel

Imbasan episod 5

Noraini masih ingat apa yg dilaluinya ketika berumur 3 - 4 tahun di Gua Musang, Kelantan.

Suatu hari Abah didatangi olih saorang Apek berbangsa Cina.

Apek : Salleh you punya anak satu saja kah!

Mohd Salleh : Ya!

Apek : Saya sangat suka tengok you punya anak banyak cantik! Pakai baju cantik, itu rambut selalu kasi ikat, itu reben cantik2....

Mohd Salleh : Itu anak, gua punya bini banyak sayang sama dia.

Apek : Gua sudah kenai sama lu sudah lama, gua sangat suka sama lu, gua sangat suka tgk lu punya anak.

Mohd Salleh hairan....apa hal lak cina tuh puji2 sangat2.

Apek : Salleh.....kalau gua kasi you, gua punya anak mau kah Salleh?.

Mohd Salleh : Betulkah nih Apek?

Apek : Ya! betui, anak perempuan baru lahir punya....

Mohd Salleh : Wah! gua banyak suka tapi gua mesti tanya gua punya bini dulu.

Apek : Kalau okay besok lu datang gua punya kedai, gua kasi itu anak.

Apek tuh mempunyai kedai kopi. Mak dan Abah selalu membawa auntie minum kat kedai kopi Hailam tuh, makan roti bakar berkaya. (Sekarang baru ada francise KOPITIAM). Isteri Apek tuh Mak dan Abah panggil Ahiyia.

Ahiyia juga mempunyai ramai anak... tak tahu lah kenapa dia nak bagi anak perempuan yg comel lagi sempurna tuh kat Abah dan Mak. Mak setuju lalu Abah kata kat Apek dan Ahiyia tuh akan dtg hari lain utk ambil anak tuh.

Selang beberapa hari..... Abah membawa anak tuh kerumah yg dibaluti olih sehelai kain batik.
Mak menyambut anak tuh dan menamakan nya - RUZIAH HANIM.
(Tertulis di Luh Mahfuz, anak tuh Islam)
Anak2 Ahiyia tuh ada yg kahwin dengan Melayu, ada yg bertukar agama Islam. Jadi tidak hairanlah kalau ia hendak bagi anak dier ke org Islam.

Dari sejak tuh, auntie kurang keluar main sebab leka dgn adik baru. Auntie cemburu tengok dia hisap susu botol nyer.

Suatu hari auntie mood kurang baik, melalak2 nak minum dalam botol jugak ,bila tengok adik best jer minum susu dalam botol.

Jadik... Mak pun ambil botol kicap yg belambak bersusun kat sebelah peti sejuk untuk di jual kat cina botol.

Auntie tunggu dengan tak sabar dan nampak , Mak auntie basuh botol tuh dengan air panas dan bilas berkali2. Mak tuang air teh susu kedalam botol, pasangkan puting getah kat muncung dia. (Zaman auntie dulu2, botol susu baby semua kaca berbentuk kekacang dan putingnya getah)

Auntie pun ambil dari tangan Mak, teh susu tuh, dan siap baring sebelah Adik, konon nak minum macam adik.
Air teh susu tuh habis auntie minum .............tiba2 berbunyi.... oong!!! oong!!! oong!!!
Tahu aper tuh.... anak katak dalam botol tuh.... Emm... apa lagi Auntie baling botol tuh ke dinding. Pecah berderai.

Mak siap gelakkan auntie lagi. Nasib baik tak sakit perut ker apa.
Sejak tuh tak nak minum dalam botol lagi.

Saperti biasa auntie kembali kerumah Babujie untuk dpt full attention, sebab kat rumah Mak dah leka dgn Adik yg baru lagi comel dan putih tuh.....

Satelah satu setengah tahun berlalu... kami membesar bersama sebagai kakak dan adik , karacter auntie dan adik auntie sangatlah berbeza dari segi selera makan.
Auntie kuat makan dan suka meratah berulang2 'Grilled Chicken' yg sentiasa ada dlm peti sejuk, buah2an apatah lagi. Adik auntie tak pemakan. Kalau auntie bagi dia makanan, dier buang..... so adik berbadan kecik dan kurus, auntie....kus semangat... ! (Macam Peeja dan Noy)

Abah dan Mak ada juga balik ke KL menjengok Tok Hjh Lijah dan Mak Sau dan Pak Sau di Kampung baru bila Abah ambik cuti.

Some collections of photos in a train on the way back to KL.....



Abah dan Nani kat sleeping coach
Kawan2 dlm train - auntie dah tak ingat. Mak yang tengah2 pakai subang
Mak mendukung auntie kat umah Tok Hjh Lijah
Kanan Auntie bersama Habsah - anak kawan Tok Hjh Lijah
Auntie kayuh basikal, seat belakang adik auntie.
Yg baris belakang, abg2 auntie yg handsome2 (Dah Arwah semua nyer)
Auntie mendukong adik.


Tiba masa nyer Abah akan menjawat kenaikan pangkat dan harus berpindah dari Gua Musang, Kelantan.

Ke mana?


akan bersambung......

10 comments:

  1. sronot dpt adik kan auntie..

    ReplyDelete
  2. Autie
    nak lagi...
    mcm tak cukup je satu entry sehari
    hehehehehhe

    (manyak cikadak lak kan...mintak byk2)

    ReplyDelete
  3. auntie dapat adik instant.:)
    betol ke dalam tu mak auntie letak katak?..
    leh buat kat dalam botol susu anak saya arr...dah 6 tahun hisap botol.... hehhee

    ReplyDelete
  4. Che Sue : Memang seronok dpt adik.

    RubberGurl : Slow2 lah sayang, auntie pun suka nak laju2, tapi nak collect dan ingatkan memories lama2 takut tertinggal. Anyway, I am glad u like my stories and write ups. Thanks..

    Qaseh Qasturi : Kelakar lah u nih, mana pulak mak auntie bubuh katak, katak tuh dah ada dlm botol tuh. Macam mana katak tuh ada dlm botol, only God knows.

    ReplyDelete
  5. auntie..
    cepat sambung..
    ni mcm baca novel dah..
    jadi tak sabar nak tunggu episod seterusnya..

    ReplyDelete
  6. waaa sweet..
    thingking of memorible moment:)

    ReplyDelete
  7. hahaha.. betul la. mcm mana la katak tu boleh stay dalam botol tu.
    meremang jugak bulu roma bila baca! hehehe.. tp best!

    keep it up aunty nani!

    ReplyDelete
  8. oh yeke..sorry...
    ingat auntie ckp dah cuci ngan air panas..tu yg ingt mama auntie letak katak hehhe...

    ReplyDelete
  9. part katak tu macam bagus jer guna nak bagi kalau budak2 sekarang ni yang smpai nak masuk sekolah pun masih minum botol..
    macam cousin saya..
    nanti nak suruh mak dia buat macam tu la.. letak katak tipu pun ok gak kan. haha..
    best..
    tak sabar menanti episod seterusnya.. =)

    ReplyDelete
  10. aunty,
    i like ur story....
    sedang menanti episode seterusnye...
    hari ni kan???

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...