THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Friday, April 24, 2009

Episod 5 - Nyaris2.........

Imbasan episod 4

Noraini dibawa bersama ke GUA MUSANG, KELANTAN

Selalu nyer auntie main dgn kawan2 kat umah jer, tapi pd ari tuh auntie nak ke Station Keretapi nak cari Abah konon.
Mak tak perasan kot yg auntie dah gi keluar ker kawasan yg auntie not supposed to go.
Station Keretapi tuh tak jauh dari rumah about 500 metres away. Nampak dari rumah.
So auntie pandai2 lah nak crossing the landasan keretapi tuh... Ya Allah! keretapi dah nak tiba kat situ....
Umur panjang.... adalah saorang lelaki bangsa Benggali nih capai/sauk dan dukung auntie. Dia nih Abah punya staff kot, dia hantar auntie balik kat umah dan mengadu apa yg terjadi pd Mak.
Apa lagi ......auntie tak tahu apa Mak buat... he!he! he! Mak tak cerita lak, kena pukul ker, kena marah ker, auntie pun tak ingat.
Tapi yg pasti nyer auntie jadi anak angkat bengali tuh. Auntie panggil dia 'BABUJIE'
Babujie nih tak de anak juga....
(Apa lah sekeliling, asyik org tak de anak jer kan masa tuh? Tu lah auntie kata, auntie nih penuh dgn kasih sayang all over around me).

So, nak cerita sikit lah tentang my selingan hidup dgn Babujie. Sejak kejadian tuh, isteri dier selalu pinjam auntie ke rumah nyer, kadang2 sampai petang yg auntie ingat. (Kenapa Mak biarkan, tak tanya lak).

Auntie masih terbayang2, Babujie tuh menyikat rambut nyer yg panjang mengurai selepas mandi. Dah tu dia sematkan sikat kecik dia di celah2 toncet atau konde nyer. Kain kasa pembalut toncet dier, mak aii! panjang berjela2. Diikat rapi dan kemas.

Being bangsa Bengali makanan nyer capati jadi auntie nih makan capati berserta sayur dan 'Dal' nyer.
Apa lagi bila malam, nak capati...mana nak cari, Abah ngan Mak kan makan nasi atau Western food. (Mak diasuh makan western food, pasal Mr White tuh lah).
Nani punya kerenah terpaksa lah Mak belajar buat capati dan lauk2nyer dgn isteri Babujie tuh. So, off and on Mak selalu buat capati , sampai lah ke menantu dan cucu2nyer pandai makan capati.

Tempat tinggal di Gua Musang.... mesti lah banyak gua kan!
Kata Mak, pernah dia bawa auntie ke dlm gua2 tuh beramai2 dgn kawan2 dier kat situ, tapi ............auntie tak ingat lansung..... mungkin sebab gua kan gelap....otak pun gelap.......

Ok! ok! I'm just kidding, Sorry.... guys.... kenalah lawak sikit kalau tak serious jer...

Abah karekter pelik sikit, penakut jumpa doktor. Kalau dier deman dan selsema jumpa 'Seng Sei' doktor perubatan cina. Macam2 ubat akar kayu rebus, makjun kuat badanlah, auntie masih ingat lagi sebab auntie selalu mintak dia bekas2 tin makjun untuk buat mainan.

Tapi kalau auntie sakit dier bawak lak jumpa 'Dresser' klinik kerajaan daerah, org dulu2 punya terms untuk medical officer kot. (Auntie tak pasti).

Anyway, satu hari Abah terpijak paku. Apa dier buat.... kumpul kan belerang dari anak mancis api. (Kikis belerang tuh) Dah tuh dia bubuh kat luka terbuka tuh dan terus nyalakan api. Auntie suka tengok menyala macam bunga api... tapi sekejap jer.... bila auntie dah besar, tanya Abah kenapa dia buat macam tuh.. bunuh kuman katanyer... kelakar kan org dulu2.

I had a big doll for my 4th birthday. Doll tuh bolih kelip2 mata dia. For awhile I treasure and adore the gift from Abah. My friends envied and pull the leg off..... what happened after that auntie pulak kepak tangan dia, bukan nak punahkan doll tuh tapi inquisitif. Rupa2 nyer boleh kepak2 kaki dan tangan dia. After a while rosak terus.




Membelakangi Gua

Ahcie - Pembantu basuh kain. Auntie tengah2 membelakangi gua.

Dari Kiri ke kanan : Ahcie, auntie, Mak

Mak & her friends

Dari Kanan ke kiri - Mak, Auntie, Rahim dan Mek Yah

Auntie mendukung doll kesayangan nyer bersama kawan

13 comments:

  1. ya Allah... menakutkan....
    syukur, nasib ada Babujie ekk...

    ReplyDelete
  2. comelnye auntie...
    betul la, so much love all around u...even jd ur reader pun, feels like ada love-love gitue..hehehe..suke dtg cni!

    ReplyDelete
  3. morning auntie...
    hik..pepagi dah masuk sini....(teruje nk bace citer auntie)

    zaman saya ... memanglah sangat jeles..bila ade kawan dapat doll cam tu... :)

    ReplyDelete
  4. salam..
    auntie sangat bertuah sebab berpeluang tengok gambar masa zaman kanak-kanak.

    cara cerita di sampaikan sungguh menarik

    ReplyDelete
  5. SO SWEET N TOUCHING BILA KENANGKAN ZAMAN KANAK2.....GET WELL SOON AUNTIE

    ReplyDelete
  6. salam...hai makcik(mama)...

    slmt dtg ke alam bloggers...sy geina...lau free..sile2 la ke blog sy..http://geina.blogspot.com
    salam kenal dr saya...ehhehe..=P

    ReplyDelete
  7. aslm'kum..best la story2 auntie..x sabar nak tggu lain2 part..go auntie go auntie!!

    ReplyDelete
  8. Woah, comel la style auntie narrate blog ni..

    Suka!

    ReplyDelete
  9. Jelly : Umur auntie panjang ketika itu belum sampai ajal lagi....

    Kikilala : Alhamdulilah, auntie rasa bersyukor kalau siapa2 membaca dpt rasa love is around.

    Qaseh Qasturi : TQ for continuing reading and coming to auntie's blog.

    Arpeggious : True, I simply thank god to my late dad for taking all the photos during my childhood days.

    Anonymous : TQ for the wish.

    geina : auntie drop by at yr blog, hubby u tentera ker?

    zidhan a.k.a ember : I will try to write further.

    Shazlin Azmi : Auntie cuba menulis semudah pembaca memahami jln cerita.

    To All reader : TQ for dropping the comments. TQ

    ReplyDelete
  10. hi untie.comel gile blog ni hahaha cant wait for the next episode pula.keep on writing ye!and please take good care of yourself ok.

    love,from manchester

    ReplyDelete
  11. Salam untie, sihat? A lot of memories bila tgk pic yg untie letak ni?? Suka la gambar dgn background gua tu..unik... Btw, betul la, ur face dari kecik tak banyak beza dgn skarang ni.. sangat la awet muda.. thanks for the tips.. selawat bila bangun pagi tu.. Take care

    ReplyDelete
  12. Kita terharu baca citer auntie..sob sob..

    ReplyDelete
  13. auntie..
    banyak mak ngan ayah dah auntie ni..
    :)
    nasib baik ada gambar zaman dulu- dulu..
    seronok la tengok..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...