THANK YOU TO ALL MY FOLLOWERS

Thursday, April 23, 2009

Episod 4 - Merantau Membawa Kasih

Imbasan episod 3.

Noraini tinggal bersama Mak dan Abahnya kat Kg Baru tuh hingga 3 tahun.....

Oh yer! nama panggilan auntie apa pulak oleh Mak & Abah?

Ayu dan sedap nama nyer..... NONI sampai umur 3 tahun kata mak.

Beberapa insiden membuatkan Mak dan Abah berpindah dari situ. Cerita dari Mak dan Mak Sau.

Suatu petang sedang Mak membawa Noni bermain2 kat depan rumah, tiba2 mak terdengar kanak2 lain (Bukan org lain adik beradik) mengajuk2 Noni dengan panggilan mencarut.... *NONO_* , *NONO_*, *NONO_* berkali2. Noni menangis... entahlah noni tuh dah faham ker tak tapi mungkin bila semua focus dan kejar2 dia, dan terjatuh luka membuatkan noni melalak.

Dari sejak tuh Mak tukar panggil ....NANI sampai lah sekarang (Dah tertulis di Luh Mahfuz)

Kejadian kedua di mana Nani tuh dah mula panggil Mak Sau tuh, Mak.

Dan lagi Mak kurang selesa dgn ragam abg2 dan kakak2 auntie ketika itu. Kenakalan mereka banyak yg tidak di perbetulkan oleh Mak Sau dan Pak Sau.

Auntie bagi contoh satu jer lah.... Org lalu lintas kat Jalan Hamzah, di tembaknya dengan pistol air sampai basah oleh abg2 auntie, bila org tuh dtg umah complaint/mengadu, Mak Sau being protective over anak2nya dgn tidak mengaku kesalahan2 anak dia.

Dah tuh tak tegor/correctkan kesalahan anak2.

Dan juga ada kejadian2 lain, lansung Mak pujuk Abah pindah dari situ. Mungkin takut nani terpengaruh, maklum lah budak2 baya tuh kan selalu mengikut apa saja.

KTM kan banyak branch nyer, alang2 pindah, lansung Abah pindah ker.........

GUA MUSANG, KELANTAN.

Station keretapi tuh kecik dan landasan yg terakhir gi Kelantan.
Macam2 lah barangan pertanian sayur2, herba dan buah2an hutan, kat situ di longgokkan ke gerabak2 untuk dibawa ke KL.
Buah2an hutan yg tak pernah auntie jumpa sekarang.....nama pun dah lupa. Contoh rupa buah tuh.. Emm... besar 1 gelang jari kelingkeng, kulit warna hitam, isi dalam nyer berabok, warna oren. Rasa nyer masam2 manis, Leka bila makan.

Dulu2 dier org jual pakai pot, tin susu condense tuh. 20 ke 30 sen jer harga nya satu pot.

Ya Allah, tiba2 untie teringat nama nyer.....

Sedih nih, baru saja selesai solat Asar, dah tuh nak sambung lah tiba2 terpantul nama buah tu kat kepala.....

Buah Keranji..... dah tahu nama auntie googles and attached the pic here.



Abah kat situ jadi ketua mekanik, auntie selalu dengar pekerja lain panggil Abah dengan gelaran 'kepala'. (Ketua kat situlah) Bila keretapi tuh sampai kat Gua Musang, kena lah Abah check keretapi tuh Apa yg dia check tak pula auntie tanya masa tuh, mungkin terlalu kecik lagi.

Yang auntie ingat, duduk umah quarters sebuah jugak, tapi tak de lak driver ker, tukang kebun, tukang masak. Emm... bukan org putih lah katakan.

Tapi, Mak nih, auntie perasan dia tak suka basuh baju... dulu2 kan tak de washing machine.... jadi dia upah pompuan India. Auntie panggil Ahcie.

Yang Auntie ingat lah, Aunti punya pakaian cantik2, rambut berkaran kerinting, mak bawak pegi saloon, bayangkan umur 3 - 5 tahun dah di make overkan. Kalau nak keluar main mesti pakai selipar atau kasut. Why.... Mak ngeri sebab one of auntie's abg meninggal sebab cacing dlm perut terlalu banyak. Cacing2 kecil masuk melalui kaki dan kuku, sebab selalu berkaki ayam bila bermain2 kat tanah.

Pasal kes tuh, auntie selalu kena makan julap BROCLATE. Bungkusan dan rupa dia macam chocolate, so senang lah Mak nak suruh auntie makan.

Julap tuh semua tahukan? Julap untuk bersihkan perut dari toxic dan cacing.

Teringat kisah nih.... kelakar sangat.....

Auntie masa tuh, kalau membuang tak suka gi toilet, maklumlah dulu2 toilet kan toilet angkut. Jadi auntie tak suka dan takut. Mak suruh auntie gi kat longkang tepi umah dah tu dia jiruslah stool tuh. Mak selalu tak tunggu, dier selalu masuk kat dlm umah sementara auntie buat bisness bila dah selesai, auntie jerit lah....... Mak dah sudah dah.........

Pada suatu malam, Mak bagi makan julap tuh, besok paginyer lawas nak gi toilet lah, perasaan malu tuh ada, ashik tengok kiri kanan bila nak kangkang kat longkang, (Hey, bayangkan budak 3/4 tahun tau, jangan lebih2 lak).
Tiba2.... auntie menjerit......Mak!!!! Mak!!!!!!! Auntie bangun, membongkok, lari lintang pukang, terkangkang kangkang, Apa yg terjadi?.....

Auntie menjerit jerit .... Mak!!!!! cacing, cacing........ Rupa2 nyer cacing melekat kat situ....tak keluar habis. Panjang dan gemuk oii!! Agak 6 inci lah jugak. Mak kejar.. auntie lari. Mak dapat tangkap, mak tarik cacing tu ngan kain.

Itu lah last, auntie makan julap Broclate tuh. Takotttt.......

Never forget that funny insident.






::Noraini bersama Mak::

:: Station Keretapi Gua Musang::

:: Seberang Landasan tuh rumah Auntie::

:: Rambut dah gi saloon::

:: Kawan Mak dan anak nyer Rahim ::

:: Bersama kawan - Rahim tuh junior by 1 year::

:: Yang paling kiri sekali tuh Auntie::

:: Kanan tuh Auntie::

akan sambung................

22 comments:

  1. eee..aunty bab cacing melekat tuh trs rase ngeri...hahhaha..takutnye..besar lak tuh

    ReplyDelete
  2. keep it up aunty... best2...

    ReplyDelete
  3. waaaa..sukenya saya tengok gambar² lama...teruskan auntie..best lak baca...hehehe... ~mc'kie~

    ReplyDelete
  4. alala.. comelnya masa kekecik!
    kiut sgt2!!

    ReplyDelete
  5. hahahah so funny... panjang tu auntie.... hahahahaha

    buah keranji.. ada pantun org dulu2 guna nama buah nie kan... alah tp lupa la... hahaha

    ReplyDelete
  6. if aunty tak indicates which one is u, pon dah leh kenal... hehehhe muke tak berubah sampai sekarang...chumeyls.....

    baca ni tgh mkn doritos
    sampai bab cacing tuh terkedu terus
    hehehehheh menakotkaaaaaaannnnn

    ReplyDelete
  7. besh nye cite auntie neh...
    sambunglaa..sambunglaa....cite.... :))))leka tau bace cite auntie ni..suke sgttt....

    ReplyDelete
  8. hihi...cacing..memang x ah...
    sampai sekarang saya x akan nengok stool saya... kcuali ter...

    kata Ustaz...kalau nk pandai jangan nengok stool kita tuh..ke ke..x tau le betol ke memain..hehhehe

    ReplyDelete
  9. sy penah makan buah keranji tu..rasa dia masam2 manis..my dad org kelate, so tau la..selalu dok dgr je pantun 'buah keranji dlm perahu' lepas dah makan baru aa ~ooo ni aa buah keranji ek!

    auntie kekecik dah pandai bergaya ek!kemain posing..hehhee...tu melekat kat peej n noy tu!

    ReplyDelete
  10. ngeri ok cacing panjang2..pengsan..
    tp buah keranji tu nampak sedap je....mana nak carik..ada lagi ke zaman sekarang ni??

    ReplyDelete
  11. cik pid : memang ngerilah, auntie lak budak kecik masa tuh

    Ina : auntie will try to continue,inshaallah

    Anonymous : auntie still have some photos for the next entry.

    Hazzel : Tima kasih, cute auntie kan sampai teenager tau.

    Jelly : Sorong papan tarik papan
    Buah Keranji diatas perahu
    Suruh makan kau makan
    Suruh mengaji kau tak tahu
    Ha tulah pantun nyer.

    lil^red799 : TQ kerna tgk gambar2 tuh dgn teliti, separuh org just glance through jer.

    aziella : TQ bagi feed back utk auntie.. saying hello or leaving some notes inspired me. TQ

    Qaseh Qasturi : Memang betul kata ustaz tuh, sebab Mak & Abah pun pesan, kata...Benak atau bodoh.

    Che Sue : Oh.. org kelate..pernah makan buah tuh...masih adalah kalau gitu yer.

    Peej : tuh che sue kata ada kat kelantan.

    ReplyDelete
  12. cambest je buah keranji tu.. comel giler auntie kecik2 dulu~~

    ReplyDelete
  13. buah keranji tu sgt best kan auntie? kat kelantan byk tu. err... dulu mmg mak2 kita salu suh berak kat longkang jer kan? tapi ok per...agak fresh air compare ngan jamban angkut tu kan???

    ReplyDelete
  14. Leen : buah tuh kecik2, besar buah jerok anggor tuh. Okaylah rasa nyer. Buah hutan tuh, kalau kat hutan kera pun tak makan... he!he!he!

    Tijah: Buek bisness cam tuh, bulieh nyanyi2 laie, tapi maso kocik2lah. Aduh... sumbang nyer bahasa nogori auntie kan.

    ReplyDelete
  15. suka baca blog auntie..
    cerita la lagi..
    tak sabar nak baca lagi.

    ReplyDelete
  16. alamak..
    kena sebijik...
    hahahahahahaaaaa

    ReplyDelete
  17. Ya ampun, Comel sgt auntie masa kecik...
    Mesti family auntie kaya kan sbb mcm da makeover semua masa dulu2 lagi..
    Beshnye cite niiiii...
    Sgt classic... Suka sgt baca!
    Auntie tc okie?

    Semoga auntie sihat & peeja hepi..

    ReplyDelete
  18. Salam Untie, Terima kasih sbb sudi share cite untie masa zaman kecik2 dulu.. Lain dr yg lain.. Semoga Untie dapat terus menulis... Honestly saya rasa ada improvement entry untie, sbb skang entry lagi tersusun.... 1st one tu agak kompius sket (untuk saya lah) tapi still saya suka sbb u have a story to tell.. ramai new blogger saya rasa tak ada story nak cite.. Keep it up.. And take care.. Jgn paksa2 plak sampai pening2 kepala hehhehehe..

    ReplyDelete
  19. seronok laa auntie..
    dah mcm dapt baygkn je real life zamn dulu2..
    mcm tgk cite p.ramlee versi gambar..
    suke-suke!
    =)

    ReplyDelete
  20. Auntie still chumel.....masih macam dulu..muka tak berubah langsung la....apa rahsia...sila kongsi....

    ReplyDelete
  21. Misztake : Sabar2 ye, nanti auntie cuba sambung.

    Jelly : Apa yg kena sebiji?

    Syebi Burn : Auntie tak lah kaya, cuma cara hidup family yg ikut trend kot...

    pepari : Auntie sebenar nyer menulis ikut kata hati jer, apa yg keluar itu ler, tak mau kisah nahu ker ejaan ker, just wanna be in a relax mode...

    .atiqaturn : Uh.. kalau suka teruskan okay.

    zie : Kalau nak muka berseri, amalkan selawat dan raut kemuka dari dagu ker atas, bila bangun dari tido dan hendak tido. Untie buat amalan tuh dari untie form 1 sampai lah sekarang. Selawat nabi kan harus di baca selalu, so otomatik pagi dan malam dah pun ditunai kan...

    ReplyDelete
  22. salam aunty...terjumpa blog aunty masa blog hopping. saya pon suka mkn buah keranji tu time keck dan saya pon ada pengalaman cacing terlekat mcm aunty ngeh3x...kelakar bila ingat balik betapa takutnya bila nampak cacing tu keluar dan bergayut2 kan? hahahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...