Followers

Thursday, December 31, 2009

2009/2010

Good bye 2009 and Hello 2010

A very beautiful morning today to end the year of 2009, sunny and bright.

What can I remember sometime in April 2009, my daughter's Peeja advised me to kill my time with blogging.

I had to leave my career/work due to my prolong illness, ever since then, I have been at home with no activities at all.

Reading her writings almost everyday, but never thought that I could ever have my own blog.

Thank you Peeja for the encouragement, mama could spend my remaining life, writing my thoughts and lay out my feelings daily in this white screen.

For mama this is a healthy activity knowing lots of cyber friends though they are much younger than mama.

I thank all my followers and bloggers friends.

" Thank You from the bottom of my heart, YOU have given me laughter, tears of happiness with all the comments, or even reading your articles, makes me knowing YOU and feel you close to my heart. Thank You...I could not have made it through the year of 2009 without YOU".

Pasal lak pagi2 nih, nak cakap omputih pulak? Apa breakfast western ker aper nih, sampai lidah ber omputih ...

Em..memang pun breakfast pagi ni, keju kraft, scramble eggs fried with butter, baked beans with green chilies pickles and 2 slices of wholemeat bread. Classic English Breakfast Tea by Twinings of London (Noy beli) to complete the morning breakfast.

Did my insulin injection of 40 iu before the breakfast, and hopefully the sugar level reading will be as good as any normal people without diabeties.

Actually year 2009 is a new beginning of my leftover life.

A new experience.....

World without sound and voices.......Lost the beauty of Hearing,

Missing you .......

The voices of Al quran,
The voices of my husband and children,
The sound of my favourite muzik,
and even worst

I could not even hear my own voice.
I could speak though....

but I......dont know whether my voice peach is too loud or low.

At times my daughter would give a sign to reduce my voice as it was like too loud

Also sometimes, my fork and spoon where making loud creaking when I have my meals, again I will be warned to slow down with the cutleries.

It is so embarrassing and shameful to be in public, attending official dinner, I need to be extra cautious all the time.

I am happy though....

Happy that I am still alive, able to spend my time with God, family and friends

May 2010 be a better year for all of us...Amen

Wednesday, December 30, 2009

AZAM??

Tiap2 tahun baru, ramai yang pasang azam. Ada yang dpt dibereskan dan ada yang tertunggak.

Pada auntie azam adalah sesuatu misi yang kita target utk melunaskan/menunaikan nya sampai dapat. (Bermohonlah pada Allah dgn izinnya untuk mencapai segala apa yang di hajati)

Kalau tak dapat capai tahun itu, carry forward ke tahun hadapan, jgn pula saja2 hilangkan dr list tahun berikut nya, sebab setiap azam adalah perkara yang baik, rasanya rata2 tak de orang pasang azam yang tak elok.

Emm...auntie masa berkerja dulu, list azam terbahagi kepada dua kategory.

Kerjaya dan Agama.

Auntie akan list down semua yang auntie nak lakukan. Memang mesti list down.
Bahasa Arab nya 'Dhobit' (Kalau tak silap).
Bila kita dah tulis, disitu nanti kita dapat refer, ada peringatan.

Bukan setakat dalam fikiran saja, sebab kalau dlm fikiran, auntie pasti ia hanya akan tinggal sebagai impian yang terbiar, melular tanpa reminder, manusia kan pelupa.

Tulis lah dlm journal or planner, photostat sebelas helai dan masukkan sebagai separator pada setiap bulan list tu, supaya setiap bulan baru tiba, kita akan nampak azam kita yang masih belum dilakukan.

Contoh list Azam auntie pada tahun 1994

  • AGAMA
  1. Bertudung *
  2. Menunaikan Umrah *
  3. Mempelajari mengenal diri dan mengenal Allah *
  4. Mendalami mengaji Al Quran **
  5. Memulakan memberi salam instead of good morning wish to all muslim, dalam pejabat dan luar * (sambil memberi senyuman bila bertembung)
  6. Kawal diri dari emosi bosan dan amarah *
Notakaki : * Alhamdullillah Berjaya menunaikan nya.

** Terhenti separuh jalan.
  • KERJAYA
  1. Koleksi pakaian yang sedap mata memandang, Islamic. (bukan mcm nak gi rumah org kawin, kilat milat, pilihan warna yang sesuai). Barangan Kulit Asli -Kasut 2 pasang dan dua handbag, brown and black khas untuk pejabat. *
  2. Meeting deadline for all workloads. *
  3. Attend kursus utk kenaikan pangkat. (At least 3 courses in a year). Dengan kenaikan pangkat dapat membetulkan kedudukkan financial.
  4. Saving monthly without fail. *
  5. Active dalam activity2 social di pejabat (sebelum nyer auntie saorang yang menyendiri) *
Notakaki : * Alhamdullillah Berjaya menunaikan nya.

Pada tahun 1995 dan seterusnya, tuah auntie sangat2 murah rezeki, bila auntie focus pada list azam.

Apa azam auntie untuk tahun 2010?

Walaupun auntie dah tak berkerja lagi list auntie masih terbahagi kepada dua kategory.

  • Agama
  1. Melunas kan semua hutang2 credit card to zero (at the moment holding 4 gold cards, nak maintain 2 shj).
  2. Membayar zakat pada setiap tahun yang akan datang
  3. Memperbanyakkan segala2 yang sunat (puasa dan solat)
  4. Menziarahi sanak saudara dengan menghadiri majlis2 jemputan (dulu2 memang tak dapat, selalu pentingkan kerja. Menghadiri yang dekat surrounding KL jer).
  5. Menunaikan rukun islam yang kelima 'Haji'
  • Business
  1. Link with Government agencies (selama ini dengan swasta shj)
Moga auntie dapat melaksanakan azam auntie....Amin

Tuesday, December 29, 2009

PEDAS BEST

Emmm.....best tak makanan pedas2??

Auntie sukaaaaa............boleh sampai panas dada dan panas perut!!!.

Pertama masak lomak cili api, kedua sambal tumis ketiga tom yam dan keempat sambal belacan.

Ari ni masak sambal tumis sotong.

Tapi perut sangat lah nipis, lepas tuh gi toilettttt............berulang kali.

Bak kata pepatah " Siapa makan cili, mesti terasa pedas"

Ehhh!!!! sesuai ker pepatah nihh....


Monday, December 28, 2009

EMAS PUTIH, EMAS KUNING?

Dapat surat dari Habib Jewel lagi, Pesta Jualan Cuci Gudang 2009.
Emm...ada promosi empat hari dari 24 - 27 Dis dengan potongan harga 70%, harga runtuh dan bagai2 ayat untuk menarik perhatian pelangan regular nya.

Auntie pulak teringin juga nak gi jengok, bukan apa..nak belikan hantaran untuk bakal menantu auntie yang pertama pada hujung bulan January tahun depan. Tinggal empat minggu jer lagi.

Ajak lah si Peeja dan Noy teman auntie ker Habib, Ampang Point petang sabtu.

Petang yang bahagia sebab dah lama anak2 pompuan auntie tak sekereta dengan auntie.
Sejak kereta kembara masuk workshop, baru lah dapat bersama2 mereka.

Emm..terasa ketika zaman kanak2 mereka pulak, suami auntie drive, auntie duduk sebelah, Peeja dan Noy duduk belakang. Cuma auntie tak dapat mendengar apa perbualan suami auntie dengan anak2 perempuan ketika dalam kereta.
Auntie menoleh ker kanan nampak suami auntie ketawa2, toleh ke belakang anak2 pompuan juga ketawa2.
Entah lah auntie memang tak boleh dengarrrrr lansunggggg...........

Suami auntie buat gaya menari2. seronok agak nya, toleh belakang anak2 juga buat gaya menari2..

Auntie kata kat mereka, apa nih, berzikir ker apa nih!! Saja jer auntie sound, nak mereka behave themselves.
Abis auntie dah tak dpt nikmat mendengar lagu2.

Sampai jer ker destinasi, ada tinggal satu jer reserve parking for Habib Customer Only, tapi security guard angkat signage 'no parking' utk kereta kami. Agak nya dia tahu kami nak ker Habib lah tuh.

Ramai nya manusia, boleh dikatakan 99% orang melayu, penuh ruang bersesak macam pasar malam. Betul2 ikut iklan dalam surat edaran mereka 'Pesta Jualan Cuci Gudang'.

Memang orang melayu ramai yang berduit, tua dan muda asyik membelek barang2 kemas pilihan masing2. Auntie tengok bukan nya setakat belek, memang dia orang borong.

Emm...auntie pulak nak beli 'gelang tangan' utk bakal menantu auntie, so pergi ke kaunter gelang.
Soalan yang di ajukan oleh sales promoter, Mak cik nak mas putih ker ....mas kuning?

Auntie yang tak boleh dengar, toleh kat Peeja utk bertanya apa yang sales promoter tuh cakap. Auntie somehow or rather can only pick up Peeja's 'lips reading'.
Memang dia selalu buat muka bila auntie toleh kat dia. Penat kena explain kat mama tau, kata nya merungut.
Nampaknya kena bagi allowance/upah kat dia, supaya dia tak komplain lagi..

Berbalik pada mas putih ker, mas kuning?
Kalau nak ikut memang lah pilihan auntie mas kuning tapi trend sekarang pulak mas putih jadi kegemaran budak2 sekarang.

Tapi auntie masih ingat masa auntie pakai mas putih, Arwah Mak Mertua auntie pernah bertanya kat auntie kenapa pakai 'nekal'? Itu lah persepsi orang luar bandar. Trend mas putih belum lagi di gemari dan di kenali ketika itu.

Tapi sekarang kat KL majlis kenduri kendara for circles of elite people Mas Putih bersalut/bertatah berlian is the trend.

Fikir punya fikir, pilih punya pilih....So end up auntie beli gelang berlian mas kuning utk bakal menantu, mas putih utk anak2 auntie, peeja gelang tangan dan rantai ngan loket untuk Noy.

Auntie ngaga jer tak dapat beli apa2 sebab dah sampai waktu maghrib, kata suami auntie, mama punya besok jer lah..
Dalam hati kalau besok2 tuh, memang melepaslah...sebab besok dah nak pergi Linggi, NSembilan ada kenduri kahwin.

Dah bayar dan dapat resit, sales promoter bagi voucher untuk pembelian baru dan food coupon.
He he he...mesti lah nak guna voucher tuh kan.. nasib baik boleh guna sampai end of Jan 2010. "So see u again Badariah" nama sales promoter tuh.. auntie memberi senyuman yang meleret sebab dpt voucher tuh..

Food coupon tak di gunakan sebab Noy nak belanja makan Seafood.

Siapa2 yang Trend Conscious dan berduit lah......sila ada dua set of jewelery Mas Kuning dan Mas Putih..

Berapa dividen ASB tahun nih?? Ngeee......


Friday, December 25, 2009

Terbelit

Merry Christmas


Auntie ucapkan Merry Christmas pada kawan2 yang merayakan Hari Kelahiran Nabi Isa.

Semalam dapat message dari kawan auntie masa zaman remaja, Priscilla. Berkawan masa tingkatan empat, berumur 16 tahun sampai umur 22 tahun.

Dia suruh datang rumah dia pada Christmas Day. Kalau dulu2 memang auntie akan pergi rumah2 mereka, tapi dah bertahun2 kebelakangan nih tak lagi.

Arwah Abah kan kerja dengan KTM, so jiran auntie ramai berbagai2 bangsa, Melayu, India dan ada lah beberapa keluarga Eurasian. Cina tak de langsung.

Jiran2 Eurasian yang auntie ingat lah..Yang selalu auntie bermain2 dgn mereka .

1. Peterson 2. Thompson 3. Hendricks (Ini nama2 keturunan mereka - surnames)

Yang lain2 tak ingat nama surnames tapi auntie berkawan dengan mereka, Gurtrude, Gracy, Melissa and Lucy.

Bila berkawan dengan mereka dari kecil sampai lah besar, memang bertutur bahasa 'Ingeris' jadi auntie dpt kuasai bahasa mereka dari kecil lagi. Sampai kan memaki hamun kawan2 pun guna bahasa tuh..

Apa yang auntie merepek2 ni?? Tak de ler apa2 cuma teringat, dulu2 kalau Perayaan Christmas auntie pun sama sibuk ikut mereka gi celebrate kat office lah, church lah, kan ada Santa Clause yang bagi hadiah banyak dan of course dpt sweets and balloons.

Bila ingat balik, betapa naive nya keluarga auntie melepaskan auntie bergaul dengan bangsa and agama lain dari kecil. Kalau lah termakan dan terminum benda2 haram macam maner??

Itu makan dan minum, kalau terminat dan terikut agama mereka macam maner pulak, kannnn auntie kata auntie ikut mereka ker Church bagai. Nasib lah auntie tak terjebak ke arah itu.

Auntie peratikan sekarang pulak lain, tiap kali perayaan Christmas, TV banyak tunjuk cerita2 berkisarkan kisah Santa Clause. Emm..sedikit sebanyak telah menarik perhatian kanak2 terhadap budaya mendapat hadiah dari Santa Clause.

Pernah anak2 auntie masa kecil2 dulu, bertanya pada auntie, Santa Clause tuh kenapa tak taruk hadiah kat depan umah kita?? Anak auntie Peeja, dia nih memang banyak bertanya masa kecik2 dulu.

So..jawapan auntie mesti lah kata pada anak2 " Santa Clause tuh pegi rumah orang Christian ajer"

Kenapa kita tak jadi Christian jer..nanti banyak dapat hadiah??

Eh! kita orang Islam lah..Atok, Mak Tok, Papa punya Mama dan Papa pun orang Islam mana boleh tukar2...

Jawapan yang amat simple dan cetek untuk anak yang baru berumur 6 tahun.

Abis tuh kenapa Hari Raya kita dapat duit?? Macam kawan mama Cina tuh pun bagi duit, masa Hari Raya Cina, kenapa sama pulak??

Itu yang terbelit tuh, macam mana boleh Hari Raya utk org2 islam dapat budaya bagi duit macam bagi Ang Pow dari orang2 Cina.

Auntie cuma jawap : Oh, duit tak per bukan dari Santa Clause...he he he.... auntie pun muda masa tuh, tak reti nak jawap lebih2...

Memberi duit pada kanak2 pada Hari Raya.. apasal yek?? Sedekah??

Googles lah sendiri apa erti Sedekah itu.....



Wednesday, December 23, 2009

NANG BETINANG KUI BETIKUI

Apa maksud nyer auntie pun tak tahu lah...kawan auntie sebut2 masa dia datang kerumah citer pasal anak dia ...

Kalau ikut citer filem cina..Kui tuh 'hantu' kannn..

Kawan auntie menceritakan 'geramnya' dengan keputusan peperiksaan anak lelaki dia, yang baru darjah tiga.

Anak nya : Mommm....our house number is 32, Your car number is 32, Daddy's car too number 32...so our favourite number is 32..yea!! mumm..
I've tried hard to get number 32 in class mum.. so, I managed to get that lucky number..

Kawan auntie : "Nang Betinang kui betikui "

Auntie : Hu hu hu hu..yr son is really a joker!




Monday, December 21, 2009

Jauhi orang yang bersikap....


Emmmm....apa itu mengadu domba??
Sikap yang suka menyampaikan cerita dengan bertujuan yang tak baik..

Mengadu domba bahaya sebab melibatkan orang lain, ini boleh menyebabkan putus silaturrahim...

Apa hukum nya??
Tak dapat bau sorga, apa tah lagi masuk!! Jauh sekali...
Kalau rasa2 nak tahu lebih lanjut..google sendiri...

Apa pulak dengan perangai hipokrit??

Emm...orang yang lebih kepada perangai suka berpura pura..

Avoid these sort of human to be in your circle....

Thursday, December 17, 2009

MAAL HIJRAH 1431

[islam+is+my+life.jpg]

Assalamualaikum...

Masa berjalan.... Tahun Hijrah 1431 sudah menjelang.....

Auntie mengambil kesempatan ini,
mengucapkan selamat tahun baru kepada ahli dan kaum keluarga,
sahabat-sahabat, para pembaca blog auntie di dalam dan luar negara.

PESANAN BUAT KITA dan seluruh umat Islam.

Semoga kita sentiasa didalam rahmatnya jua dan semoga kefahaman dan amalan Islam kita semakin meningkat...

Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1431

Thursday, December 10, 2009

ANEH BIN AJAIB

Auntie baru dapat berita yang mystery.

Anak buah auntie di Melaka, anak lelaki Kak Ton yang kedua. Umur baru pertengahan tiga puluhan.

Dulu dia berkerja di salah satu pasarraya di Melaka memegang jawatan yang tinggi dan bergaji lumayan.

Sejak berlaku gawat awal tahun lalu, dia telah di berhenti kan kerja. Di sebabkan dah beli rumah kat sana, mereka bercadang meneruskan hidup mereka berikhtiar untuk berniaga.

Isteri nya belajar buat kuih muih melayu yang standard hidangan hotel. Mereka sewa satu lot kedai di salah satu pasarraya dan memulakan perniagaan. Nasi lemak mereka jadi buruan pengemar2 yang dah jadi regular di kedai mereka dan jualan sampingan goreng pisang panas juga di minati.
Bagus betul otak anak buah auntie, sebab mana ada nak cari goreng pisang panas kat shopping complex?

Perniagaan mereka amat maju tapi petang semalam, Kak Ton talipon suami auntie bercerita perkara mystery yang berlaku pada anaknya, suami isteri dan 5 anak mereka...
Kak Ton minta tolong kalau2 suami auntie boleh uruskan...

Emm..cukup hairan macam mana boleh terjadi perkara2 macam nih, pada zaman yang serba moden dan canggih. Masih ada pengamal2 ilmu hitam ker??
Sungguh kesal terhadap orang2 islam yang masih sesat!

Dua minggu yang lepas, kedai anak buah auntie di datangi olih saorang yang dah lanjut usia, berkopiah..dia order makanan dan mula banyak bertanya..
Sebagai anak muda kpd orang tua, anak buah auntie tuh melayan lah..

Pak Cik : Kat mana belajar buat2 kuih2 nih?

Anak buah : Belajar kursus kat KL

Pak Cik : Pak Cik tgk sangat laku kedai nih..
Berapa orang pekerja yang menolong bantu2 kerja kat sini.

Anak buah : Ada lah dua tiga orang.

Walaupun soalan nya tak der lah berat kpd kedengkian tapi anak buah rasa tak sedap hati bila tgk pak cik tuh..

Selepas seminggu jer..kejadian aneh berlaku..

Kuih dah siap masak, nak di potong2, jumpa segumpal rambut, setalam kuih penuh dengan kaca2 kecil dan juga dalam masakkan nasi lemak ada jarum.
Goreng pisang tak masak2 dalam kuali. Punya lama anak buah auntie goreng tak kuning2 katanyer.

Di kedai pulak dah tak de orang masuk, org yg biasa jadi regular lalu saja tapi tak singgah..mcm tak nampak kedai tuh...

Dua malam berturut2, anak2 kecil dia menangis2 kata ada hantu tengok dia orang kat tingkap.

Suami auntie pula tak leh nak balik melaka, sebab kereta kembara dihantar ke workshop utk di perbaiki pulih mungkin sampai tahun baru nanti. Jadi noy terpaksa di hantar dan di ambil oleh suami auntie.

Suami auntie..walaupun orang melaka, bukan nya tahu sangat dengan siapa nak refer benda2 macam nih..bolehlah bertanya sana sini..tapi kena balik lah, bukan main talipon2 jer..

Tak sedap hati, malam tadi kul 11 : 30 mlm, suami auntie talipon anak buah, dia sedang berubat kata nyer..so tak dapat information lanjutan lagi...

Wednesday, December 9, 2009

Perjalanan Manusia Dalam 5 Alam

Dengan nama Allah yang maha Pengasih maha Penyayang

Segala puji bagi Allah S.W.T yang mana telah mencipta bumi dan langit, bumi itu pula berlapis, dan langit itu betingkat walaupun kita tidak dapat lihat dengan mata kasar. Begitu juga dengan manusia yang hidupnya itu akan melalui alam-alam, yang bermula dengan penciptaan datuk moyang kita Nabi Adam A.s hingga ke alam barzakh sebelum kita ke alam yang abadi iaitu kekal di Syurga.

Berapa alam yang manusia akan lalui sebenarnya?

Alam yang pertama

1. Alam yang kita lalui di sulbi ayah.
2. Kemudian berpindah ke dalam Rahim ibu.

“Dan ketika Tuhan kamu menjadikan keturunanAdam dari punggungnya, dan Tuhan mengambil kesaksian dari mereka dengan berkata: Bukankah Aku ini Tuhan kamu? Mereka berkata: Bahkan! Kami menjadi saksi, bahwa kamu nanti di Hari Kiamat tiada dapat mengatakan, bahwa kami ini lalai dari perkara itu”
Surah Al-A’raaf ayat 172

Jelaslah di ayat ini, yang mana Allah S.W.T telah menyatakan kisah Hari Mitsaaq (hari perjanjian) yang mana kita – zuriat Nabi Adam A.s- telah pun berjanji untuk mengakui keesaan dan ketuhanan Allah S.W.T

Alam yang manusia akan telah pun lalui di alam yang mana masanya sejak Allah Ta’ala mencipta Adam A.s dan membekalkan zuriat di tulang punggungnya yang penuh keberkatan.

Alam yang kedua:

Alam yang kita menjalani hidup di dunia.

Ibnul jawzi telah membahagikan peringkat-peringkat umur itu kepada lima kategori:
1. Masa kanak-kanak: iaitu dari peringkat umur bayi hingga seseorang itu mencapai umur lima belas tahun.
2. Masa muda: iaitu dari peringkat umur lima belas tahun (15), hingga umur tiga puluh lima tahun (35).
3. Masa dewasa: iaitu dari peringkat umur 35 tahun, hingga 50 tahun.
4. Masa tua: iaitu dari peringkat umur 50 tahun hingga umur 70tahun.
5. Masa tua Bangka, iaitu dari peringkat umur 70 tahun hinggalah ke akhir umur yang dikurniakan Tuhan.

Mengapakah para Ulama telah membahagikan umur-umur manusia hingga sedemikan peringkat? Apa yang kita sebagai manusia -lebih lebih lagi umat Islam- dapat mempelajari dari pembahagian ini?

Kerana di alam yang kedua inilah -alam yang tidak kekal- alam yang manusia diminta untuk beramal dan diuji, amalan kita di ambil kira –dihisab- oleh itu, maka elok kita mengenal pasti peringkat mana yang harus kita mula mendidik dan beramal anak-anak kita. Bukan kah Nabi Muhammad S.A.W telah memesan umat Islam:
“Kedua kaki anak Adam itu akan tetap berdiri di hadapan Tuhannya pada Hari Kiamat, sehingga selesai ditanya tentang empat perkara”
1. Tentang umurnya, untuk apa dihabiskan.
2. Tentang masa mudanya, untuk apa dipergunakan.
3. Tentang hartanya, dari mana diperolehi dan untuk apa dibelanjakan.
4. Tentang ilmunya, apa yang sudah dibuat dengannya.

Alam yang ketiga

Di alam Barzakh, ketika kita di kubur.

Bermulanya dari masa manusia keluar dari dunia ini dengan menempuhi mati hinggalah ia dibangkitkan dari kubur.

Siksaan kubur

Siksaan Kubur adalah HAK iaitu benar, sepertimana Rasulullah s.a.w pernah berpesan. Dan beliau telah mengkhabar pada umatnya, “Kebanyakan siksa kubur disebabkan tiada memlihara diri dari kencing.”

Nabi juga berpesan supaya kita memohon pada Allah Ta’ala supaya dihindarkan dari siksaan kubur.

Alam yang Allah S.W.T telah nyatakan dalam firmannya:
“Dan di hadapan mereka terdapat Barzakh, hinggalah ke hari mereka dibangkitkan.” (Al-Mu’minun: 100)

Di alam ini, walau jasad musnah – kecuali para wali-wali Allah S.W.T- ditelan bumi dek zaman, tetapi roh manusia itu kekal di alam Barzakh. Di alam yang mana manusia lalui antara alam Dunia dan alam Akhirat di masa antara dua tiupan.

Alam yang keempat:

Di padang Mahsyar


Bermulanya daripada kebangkitan manusia dari kuburnya untuk menerima pengadilan Tuhan, sehinggalah kepada masuknya ahli syurga ke syurga, dan masuknya ahli neraka ke dalam neraka.

“ Dan ditiupkanlah pada sangkakala, maka mereka pun bangun dari kubur masing-masing, lalu datang kepada Tuhan mereka dengan berbondong-bondong.”
(Yasin: 51)

Mizan (Amalan ditimbang)


Di alam ini, umat manusia akan melalui saat genting, mereka akan menuju ke padang Mahsyar supaya amalan mereka dihitung oleh Allah S.W.T, bahkan amalan mereka akan di timbang, sebagaimana firman Allah Taa’la:

“ Dan neraca pada hari itu tepat, maka barangsiapa yang berat timbangannya (kebaikan), niscayalah mereka itu menjadi orang-orang yang beruntung. Dan barangsiapa yang ringan timbangannya, niscayalah mereka itu adalah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka tiada mempercayai keterangan-keterangan Kami.” (Al-A’raf:8-9)

Di titian Shirath

Setelah itu manusia akan melalui Shirath (jembatan), yang mana ianya dipasang di atas muka jahannam, seperti diriwayatkan, Shirath itu lebih tajam dari pedang dan lebih halus dari rambut, tatkala itu manusia akan melaluinya menurut kadar amalan masing-masing.

a. Ada yang umpama kilat ketika melintasi titian Shirath. Ada yang umpama angin. Ada yang seperti burung atau kuda.
b. Begitu juga ada yang merangkak dan ada yang dijilat api, dan yang ada terjerumus ke gaung nereka.

Di telaga Nabi Muhammad S.a.w (Haudh)

Setelah terlepas dari titian Shirath, tatkala itu umat manusia yang beriman akan menghampiri Haudh (telaga) Rasulullah S.a.w dan sekali teguk saja segala haus dan dahaga akan hilang. –Supaya Allah mengurniakan pada kita seteguk dari cawan Rasulullah S.a.w- Air dari Haudh itu lebih putih dari susu, lebih manis dari madu.

Pesanan Rasulullah S.a.w

“Siapa yang melepaskan dari seorang Muslim satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, niscaya Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan Hari Kiamat. Siapa yang menutup rahsia (keburukan) seorang Muslim, niscaya Allah akan menutup rahsianya di dunia dan akhirat.”

Dan marilah kita hayati kata mutiara dari Rasulullah S.a.w sebagai pedoman untuk kita tempuhi alam yang keempat ini, dan kita mengharapkan Syafaat dari Baginda S.a.w disaat itu sepertimana kita mengharapkan Syafaat serta Wasilah Beliau setiap kali kita membaca Doa azan, “Wahai Tuhanku yang memumpunyai seruan yang sempurna ini dan sembahyang yang akan didirikan ini, berikanlah dengan limpahan kurniaMu kepada Muhammad Wasilah(kedudukan yang paling tinggi dalam syurga) dan keutamaan serta limpahkanlah kepadanya Maqam yang terpuji yang Engkau telah janjikanbaginya.”

Alam yang Kelima:

Di negeri Abadi (Syurga dan Neraka)

Di alam ini, adalah masa kemasukan ahli neraka dan kemasukan ahli syurga ke syuga buat selama-lamanya yang tiada hujung dan penghabisannya.

Bukankah Nabi Muhammad S.a.w diutuskan untuk membawa rahmat untuk alam-alam, namun begitu ada yang telah mengingkari risalah yang di-utuskan oleh Allah S.w.t. Maka balasan buat oleh yang telah mendustakan Nabi dan tidak beriman, maka balasan mereka seperti tertera dalam Al-Quran:
“ Maka Aku memperingatkan kamu akan api yang bernyala. Tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang jahat. Yang mendustakan (kebenaran) dan yang membelakangkan.” (Al-Lail:14-16)

Telah Allah ciptakan neraka itu dengan mempunyai tujuh pintu. Sebagaiman yang tersebut di dalam Al-Quran:

“Neraka itu mempunyai tujuh pintu, tiap-tiap pintu daripadanya ada bahagian yang sudah ditentukan.

Nama-nama pintu dan tingkat neraka:

1. Jahannam
2. Saqar
3. Lazha
4. Huthamah
5. Sa’iir
6. Jahim
7. Hawiyah

Semua lapisan neraka yang tujuh itu telah diasak dengan berbagai-bagai penyiksaan yang berat, hukuman yang dahsyat serta penghinaan yang terkeji. – Kami memohon Allah Ta’ala, agar Dia melindungi kami sekalian dari siksaan api neraka dan melindungi datuk-nenek kita, kekasih-kekasih kita dan semua kaum Muslimin.

Syurga buat mukmin

Alam syurga yang mana telah dijanjikan buat orang-orang yang beriman dan bertaqwa. Bukankah Allah S.w.t telah mengkhabarkan kepada kita : “ Dan pimpinlah orang-orang yang bertaqwa (memenuhi kewajiban) ke dalam syurga berbondong-bondong, sehingga apabila mereka mendatanginya, dibukakan pintu-pintunya, dan penjaga-penjaganya berkata: Selamat sejahtera untuk kamu! Kamu telah melakukan yang baik, maka masuklah kamu ke dalamnya buat selama-lamanya.” (Az-Zumar:73)

Syurga yang mana Nabi Muhammad S.a.w penah bersabda: “ Berfirman Allah Ta’ala: Aku sediakan untuk hamba-hambaKu yang saleh sesuatu yang tiada pernah:
a. dilihat oleh mata.
b. didengar oleh telinga
c. tiada telintas di hati sesiapa pun.

Nikmat-nikmat di syurga:

Bayangkan, segala nikmat yang berlaku didunia ini, tiada bandingannya di Syurga, yang penuh dengan nikmat-nikmat yang hebat diantaranya:

1. Mereka ahli syurga: bersandar di atas permaidani yang sebelah dalamnya diperbuat dari sutera.
2. Ada gadis-gadis sopan –santun, belum pernah disinggung oleh manusia dan jin, dan mereka itu bagaikan permata delima dan mutiara.
3. di syurga An-Naim: ada sofa yang bertatahkan emas dan batu permata.
4. Mereka tiada merasa pening kepala atau mabuk.
5. Bidadari-bidadari yang bemata bulat jelita.
6. Tiada matahari yang berhawa panas dan bulan yang berhawa dingin.
7. Air mata Salsabil.
8. Mereka memakai pakaian dari sutera halus.

Nikmat yang besar selepas masuk ke syurga:

Melihat Allah S.w.t

Syurga-syurga yang sediakan ini, ada lapan pintu, dan ianya berbeza dari satu yang lain dan antara satu darjat dengan darjat yang lain sama seperti antara langit dan bumi. Darjat yang paling tinggi ialah Syurga FIRDAUS yang mana diatas nya terletak Arasy Allah S.w.t dan orang-orang beriman tatkala itu dilimpahi berbilang-bilang nikmat, sehingga ditanya pada mereka: Apakah ada sesuatu yang lain yang kamu mahukan Aku tambahkan? Mereka menjawab:
a. bukankah Engkau telah memasukkan kami syurga
b. dan menyelamatkan kami dari api neraka?
Kemudian Hijab pun terangkat. Maka pada ketika itu, tiada sesuatu yang diberikan kepada kamu lebih utama daripada nikmat melihat kepada Wajah Tuhan Azzawajalla.

Disediakan oleh Muhammad Dzarif Abdul Wahab
Petikan dari buku: Peringatan Tentang Umur Insan oleh Imam Habib Abdullah Haddad
Terjemahan: Syed Ahmad Semait

Tuesday, December 8, 2009

WUDHUK ZAHIR DAN BATIN

Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam dan bertanya, 'Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?'

Hatim berkata, 'Apabila masuk waktu solat, aku berwudhuk zahir dan batin.' Isam bertanya, 'Bagaimana wudhuk zahir dan batin itu? ' Hatim berkata,'Wudhuk zahir sebagaimana biasa iaitu membasuh semua anggota wudhuk dengan air'.

Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-

* Bertaubat
* Menyesali dosa yang telah dilakukan
* Tidak tergila-gilakan dunia
* Tidak mencari/mengharap pujian orang (riya ' )
* Tinggalkan sifat berbangga
* Tinggalkan sifat khianat dan menipu
* Meninggalkan sifat dengki.'

Seterusnya Hatim berkata, 'Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku rasakan':

1. aku sedang berhadapan dengan Allah,
2. Syurga di sebelah kananku,
3. Neraka di sebelah kiriku,
4. Malaikat Maut berada di belakangku, dan
5. aku bayangkan pula aku seolah-olah berdiri di atas titian
' Siratal mustaqim ' dan menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhir bagiku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik.

Setiap bacaan dan doa didalam solat, aku faham maknanya kemudian aku rukuk dan sujud dengan tawadhuk, aku bertasyahud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun.

Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim. Sabda Nabi, ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan, InsyaAllah Tuhan akan menggandakan 10 kali kepadanya.

Wa Salam Ukhwah

Monday, December 7, 2009

UPSET

Goshhhh!!!!!....so upset...........

Lately..... My skin has two circles of Age Spot on my face.
What do I expect at my age??

It is still small but quite obvious....why do you grow on my cheeks, whyyyyyyy ???

Being me, I am so conscious of my skin especially my face..love to have shining and healthy skin. Wrinkles?? I am lucky, not even at my eyelid..

Never had any skin problem since my teenage...But now.... uhhh!!

Well! 1 went to see a dermatologist (skin specialist), gave me two kind of cream to diminish the age spot, cost me RM350 and next appointment in two months time.

Happily applied twice a day, morning and night since last month..

Damppppppp...........my skin became worst....burntttt......on both cheeks..

Ladies...suppose to have red or rose pinky cheeks but mine is dark brownnnn.................Hu..hu..hu..

Went to Estee Lauder counter, last week and purchased Cyber White - Hydra Bright Moisture Creme.

It is so good..and my daughters acknowledged that the burnt is lighter in colour...

Crossing my fingers, hoping this will end sooner..

Thursday, November 26, 2009

Eid Mubarak

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha untuk semua pembaca2 dan followers auntie di Malaysia dan juga di luar negara....

Di antara dua solat hari raya, solat Aidil Adha lebih afdal daripada solat Aidilfitri kerana terdapat nas dari al-Quran yang menyebut tentangnya, sebagaimana firman Allah SWT: Oleh itu, kerjakanlah solat (Aidil Adha) kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur). (al Kauthar: 2)

Dalil ini juga menunjukkan bahawa ibadah yang dituntut pada Aidil Adha bukan setakat ibadah jasad iaitu solat tetapi juga ibadah yang melibatkan pengorbanan harta iaitu melakukan korban.

Moga ada peningkatan dalam amalan kita, moga esok lebih baik dari hari ini...

Episod 58 - BYE2 KLUANG..

Imbasan episod 57

Auntie balik ke KL, duduk dengan Mak dan Abah semula sebab bosan sangat di Kluang dan kebetulan pula suami auntie kena pergi kursus di JB.

Seronok betul auntie dapat duduk kat KL, walaupun tak dapat bersama suami hari2,
Rasa perit kesaorangan menunggu dia balik dari kerja... lebih teruk kot..
Emm.. auntie tak rasa lansung tertekan, bila dapat duduk dengan Abah dan Mak sebab fikiran auntie boleh fokus dapat jumpa dia hujung minggu..jadi hari2 weekdays auntie leka dengan anak, pergi window shopping utk menjamu mata.

Lagi pun rumah Abah, ramai anak2 buah datang melawat..so memang tak sunyi.
Jiran2 pun dah lama kenal, sangat mesra..

Jiwa auntie jiwa KL bila pergi ke small town, aduh! balik2 kat supermarket yang sama, pusing2 pekan tak sampai 10 minit, dah habis round. Nak tengok wayang?? Dari luar nampak panggung buruk nak mampus, tak selera langsung.

Sekarang, mesti dah banyak perubahan..masa dulu2 memang dead town, tapi utk lelaki dan askar2 berpoya2 banyak 'bar' yang macam cendawan tumbuh.
Emm..pompuan2 melayu banyak jadi 'bar girl' kat situ. Ramai askar peringkat bawah yang sangkut kawin dengan mereka. Ada juga pegawai yang sangkut tapi tak boleh kata apalah kalau dah itu calon jodoh mereka.

Auntie nak citer pasal kandungan auntie yang kedua..

Anak saudara Abah dah kawin 20 tahun tapi tak ada anak, jadi dia berhajat sangat nak anak dalam kandungan auntie yang kedua. Mereka ini berdua amat2 rapat dengan Abah. Abg sepupu auntie nih, anak kepada kakak Abah.

Rumah dia pun tak berapa jauh dari rumah Abah. Boleh dikatakan selang sehari, mereka sampai bawa makanan2 yang banyak untuk auntie menjamu selera. Mereka beli dari pasar malam, tempah kuih muih lah, buah2 lah..
Dari mula auntie mengandung sampai lah sarat mereka tak putus datang jengok keadaan auntie.

Auntie macam kesian kan couple nih..mereka berdua nih, senang kehidupan nya...background family isteri sepupu auntie tuh, memang berjaya dalam career, ada yang doktor, ada engineer ada pegawai daerah, malah salah satu angkasawan malaysia tuh ada lah anak buah nya...memang patut di contohi dalam kehidupan.

Jikalau di beri bela anak dalam kandungan nih, mesti menjadi orang yang berjaya..itu fikiran auntie yang cetek masa tuh...

Yang sebenarnya auntie memang tak keberatan nak bagi mereka tapi belum kata putus nak bagi.... kenalah bertanya suami auntie dulu..

Suami auntie pula tak kata apa2 pun..ya atau tidak, dia hanya membisu..

Auntie take it as Yes..masa tuh..

Mengandung anak kedua nih, yang sebenar nya auntie melalui tekanan..berhenti kerja, dan mengandung tanpa di rancang jadi banyak menangis..rasa terlalu awal untuk menyambut anak kedua...apa tak nya mengandung yang pertama pun tak bersama, berjumpa hujung minggu saja, mengandung yang kedua pun sama, emm...buat pregnancy check up sendiri,
kadang2 rasa amat sedih sebab auntie tengok keliling ramai ibu2 mengandung ditemani oleh suami masing2..auntie drive sensorang ke hospital...

Ah! sedih lah..bila terkenang balik..nasib lah auntie duduk rumah Abah dan di KL..

Rumah kat Kluang, suami auntie singgah selepas kursus dari JB sebelum meneruskan perjalanan ke KL pada setiap hujung minggu.
Suami auntie kata, pokok2 bunga auntie habis mati semua..tinggal pasu dengan tanah kering.

Selepas 3 bulan, habis lah kursus suami auntie di Johor Baru..tapi nak balik ker Kluang dah sarat, nak tunggu hari saja untuk bersalin.

Jadi, lebih baik lah auntie bersalin dulu di KL.

Emm..anak kedua auntie selamat di lahirkan, sangat lah besar baby tuh, 10 paun lebih. Demam tiga hari auntie selepas melahirkan anak tuh.

Bayangkan sakit dari malam hingga ke petang keesokkan hari, baru bersalin, kira lebih dari 18 jam sakit.

Emm..seperti anak kedua, suami auntie dapat cuti panjang...

Gambar auntie mengandungkan anak kedua...


Di kampung Melaka, awal pregnancy
Muka masam macam cuka

Di rumah Abah KL, pertengahan pregnancy
Muka tersengeh sengeh, tapi comot jer, mengandung yg kedua tak suka pulak bersolek

Di rumah Melaka, sibuk jahit langsir, kata orang cina tak baik menjahit masa mengandung,
tapi degil, nasib baik tak apa2





akan sambung...

Monday, November 23, 2009

Episod 57 - RUMAH SEWA

Imbasan episod 56

Akhirnya auntie berhenti dari syarikat tu.

Bila dah tak berkerja lagi, dapatlah auntie membina rumah tangga bersama suami dan anak auntie. Nak jadi suri rumah tangga sepenuh masa, memasak dan mengemas rumah dan sebagai nya.

Emm..suami dapat cari rumah sewa di Kluang.
Rumah teres satu tingkat, 3 bilik, 1 bilik air dan living room yang sederhana luas nya.
Taman Kluang Baru. Kalau tak silap sewa rumah sebulan RM180 pada masa tu.

Rumah kerajaan memang ada di sediakan dalam kem, tapi tak de yang kosong masa tuh.

Satu pun barang2 kat rumah Mak dan Abah kami tak bawa ke Kluang, semua kami guna perabot kerajaan, sofa, meja makan, almari baju, katil, tempat letak kasut, almari dapur utk simpan lauk pauk, sehingga penyangkut tuala mandi pun ada. lengkap rumah auntie di penuhi dengan perabot kerajaan. Elektrical product pula, kami hanya ambil dapur masak. Peti sejuk, TV, kipas dan mesin pembasuh baju kami beli sendiri.

Semua perabot kerajaan... tapi untuk permulaan kehidupan okay saja lah.

Lagi pun suami kata..tentera pindah randah, rosak barang2 selalu berlaku bila bergerak dengan lori tentera..itu sebab nya semua perabot ada di sediakan.

Mengemas di bantu oleh budak2 askar, lebih kurang 6,7 orang tak berapa ingat dah tapi ramai lah, memang cepatlah urusan mengemas tuh dilakukan.

Auntie hanya di tanya di mana nak di letakkan dan disusunkan barang2 kerajaan yang datang dengan lori 3 ton.

Suami auntie membeli air botol, nasi bungkus dan rokok untuk dimakan masa mereka berihat.

Bila semua selesai, kami balik ker KL untuk ambil anak kami.

Emm..auntie pujuk Mak dan Abah untuk melepaskan anak auntie untuk di bawa ke Kluang.
Mak dan Abah memanglah tak nak lepaskan tapi apa kan daya, anak orang, sampai masa mesti lah berpisah... kata mereka.

Jadi auntie pun bawa lah anak auntie ke Kluang. Dalam perjalanan lagi anak auntie menangis2 memanggil Atok dan Mak Tok nya..siksa auntie nak pujuk dia untuk berhenti menangis.
Memang rasa amat sedih tengok keadaan nya ketika itu.

Sampai di rumah Kluang..anak tuh masih menangis tak berhenti2, barang2 mainan pun tak ada, so kami bergegaslah ke Supermarket membeli mainan nya.
Emm..main lah sekejap, leka lah dia sekejap, dah tuh melalak lagi..macam mana nih, tak reti auntie nak buat apa lagi supaya dia berhenti menangis.

Rasa nya seminggu saja, suami auntie talipon Mak dan Abah suruh mereka datang ke Kluang. Anak auntie jadi sasau, bila bermain barang2 mainan dia bercakap2 macam atok ada dengan dia.
Adoi! betapa gembiranya anak auntie bila berjumpa dengan jantung hati dia...Mak Tok dan Atok Abah nya.

Memang susah lah nak jaga bila kasih sayang di pisahkan, jadi bila Mak dan Abah nak balik..auntie dan suami dengan rela hati melepaskan anak sulung kami pulang bersama2 mereka.

Jadi, auntie bersaorangan kat rumah bila suami pergi kerja.
Bangun pagi buat breakfast, prepare lunch, suami auntie balik makan tengahhari, petang balik dari kerja, dia beli kuih2 untuk minum petang.
Selepas minum petang, suami auntie bersiap2 nak keluar, dengan memakai short pants dan alat sukan. Ikut jadual..tennis, squash, badminton dan bola sepak.
Sebelum magrib dia balik, mandi2 keluar balik, ada officers gathering lah, ada meeting lah, ada pool game lah, ada card game lah dan bagai2 lah..

Balik dah jauh malam..

Hari bertukar minggu, minggu bertukar bulan..auntie mengandung anak yang kedua.

Mood bertukar jadi sedih, tinggal sensorang kat rumah. Ya lah! dah biasa active dan masa penuh dengan kerja2 dan jumpa orang...
Sekarang dah bertukar, duduk kat rumah, rasa tertekan..tak terfikir boleh jadi bosan rupa nya duduk rumah.

Tentang kerja2 rumah auntie tak merungut sebab auntie memang jenis suka kemas rumah dan memasak. Untuk memenuhkan masa, auntie mula hobby baru, menanam bunga dalam pasu2 kecil..still rasa masih banyak lagi masa terluang sambil menunggu suami pulang.
Dah tak larat nak tidur, pagi tidur, petang tidur, malam tidur, ...

eeeeeee! bosan dah menular dalam perasaan....auntie bertanya suami..

Auntie : Emm..nani bosan lah duduk kat Kluang macam nih..

Suami : Lah..kawan2 lah dengan jiran2 tuh..

Auntie : Alah! nani bukan tak berkawan ada lah sembang2 kat tepi pagar tapi nani bukan jenis bertenggek berjam2, tak reti lah..

Suami : Habis macam mana I nak buat? Semua suri rumah tangga macam tuh..

Auntie : Ye ker? Activiti you penuh kat kem jer..luanglah masa untuk nani.. Nih tak, asyik nani sensorang..selalu sangat you tinggalkan nani..

Suami : Emm..macam tuh life seorang pegawai tentera..kena ikut arahan pegawai atasan, kena pulak kalau isteri mereka tak duduk bersama, emm..asyik kena ayun lah pegawai2 lain dengan schedules yang penuh. Itu lah sebab nya, I suka kalau you berkerja, jadi tak lah rasa bosan.

Auntie : Emm..tak per lah..nani pun dah mengandung, nani cadang nak ke KL saja..boleh tak?? Sekali sekala, either you ke KL atau nani balik ke Kluang..kalau macam tuh tak bosan lah nani.

Suami : I pun kena pergi kursus kat JB, minggu depan selama 3 bulan, rasa nya elok juga you di KL, boleh juga you buat monthly check up dengan doktor kat KL, sekurang2 nya, you boleh bersama anak kita..Khairul.

akan sambung...

Friday, November 20, 2009

Episod 56 - Berhenti

Imbasan episod 55

Auntie bercuti selama seminggu, bila tahu masaalah besar yg melanda..

Susah hati tak terhingga auntie, nak cakap kat husband, takut dia kecil hati dan mesti dia fikir yg bukan2. Setiap kali auntie tengok wajah dia, auntie kesian kenapalah suami auntie yang tak bersalah akan menghadapi ujian ini..selama tiga hari juga lah auntie simpan perkara tuh dari dia..

Pada suatu malam, auntie masih lagi dalam cuti, rumah auntie di datangi oleh partner boss auntie yang ingin tahu keputusan dan juga membawa hajat.

Yang tak boleh terima, boss auntie masuk wad, kena heart attack sebab auntie dah tak datang kerja.

Mr Soo Yun tu ingin tahu adakah auntie akan meneruskan kerja atau bertujuan utk berhenti bila perkara tuh belaku.

Auntie memang lah suka berkerja dengan syarikat tuh, dah sesuai sangat dengan jiwa auntie tapi bila perkara tu berlaku, auntie dah tak boleh nak tengok muka boss auntie. Malu tak terhingga.

Mr Soo Yun tuh suka cara auntie berkerja, dia tahu auntie memang banyak menguruskan urusan2 tertunggak bila auntie take over.

Dia offer tambahkan gaji auntie tapi bukan dari syarikat boss auntie, dari syarikat dia sendiri, sebagai extra allowance.

Dia juga bertanya sama ada suami auntie dah tahu perkara tuh..

Yang paling terperanjat dia ingin berjumpa dengan suami auntie..

Auntie tanya buat apa?? Lagi auntie takut sebab dia nak meluahkan man to man talk..

Auntie menghalang dia berjumpa husband auntie..auntie cuba juga nak tahu apa kah tujuan dia nak jumpa suami auntie..

Yang sebenarnya auntie amat malu nak cerita, tapi ini memang berlaku dlm hidup auntie..

Ya Allah..ujian ku bertambah berat..

Dia nak offer suami auntie 30 ribu utk melepaskan auntie..masa dia berbincang pasal tuh, Mak ada bersama..

Selama ni, dia ingat auntie dan suami auntie tak bahagia, sebab tak bersama2 duduk di KL..

Auntie sangat2 terkejut..auntie pun menerangkan yg auntie amat bahagia dan sudah pun punyai anak..

Sebagai orang tua, dia mahu auntie senang dan bahagia menjalani kehidupan.

Auntie ambil peluang ini untuk test suami auntie, adakah dia betul2 sayang kat auntie?? atau sebalik nya memilih duit ringgit..mana tahu?? kalau tak tanya..

Auntie mula kan bercakap dengan dia masaalah yg menimpa auntie, apa yang berlaku between boss dan auntie..

Auntie : Nani dah malu nak kerja kat situ lagi..

Suami : Apa pasal you nak malu? Bukan you yang bersalah, dia lah harus malu.

Auntie : Betul..tapi macam mana nak kerja macam tuh..

Suami : Pandai2 lah you, handle the situation as a professional.

Apa lah suami auntie nih..ada ker dia fikir duit gaji yang auntie bawa balik tuh boleh pertahankan perkahwinan?? Sanggup dia suruh auntie kerja lagi??

Sedih auntie bila memikirkan macam mana nak handle..nak berlakun buat2 tak tahu, tak de apa berlaku bila berhadapan dengan boss auntie nanti?

Emm..dah tuh auntie pun menerangkan lagi yang partner boss auntie offer dia 'imbuhan bersyarat'..

Suami bersuara...

Lah sampai macam tuh sekali dia orang sayang kat you??

What is your decision??

Boleh suami auntie pass kan soalan tuh kat auntie balik...huuuuuuwaaaaa...auntie nangis..

You tak sayang kat nani ker??

Bukan tak sayang...tapi I takut you pulak yang dah tak sayang kat I...mana tahu you dah kelabu mata nak orang kaya...

Please lah sayang, I bukan jenis suka orang tua!!

Oh! kalau tak tua..you suka ker??

huuuuuuuwaaaaaaa lagi kuat lah auntie nangis..Dah tak terkata apa2 lagi masa tuh..

Dia pujuk auntie malam tuh, suruh bawa bertenang..dan jangan berhenti kerja..

Solution dia, suruh partner boss auntie engage another 'girl' utk membantu kerja2 auntie..supaya kalau auntie nak berhenti tidak lah menjadi satu issue berat utk syarikat.

Auntie pun bawa idea tuh pada partner boss auntie..

Alhamdulillah, dia terima idea tuh..

Boss auntie tak masuk kerja, hanya Pak Aji dan Mr Soo Yun ajer.

Auntie conduct interview utk memilih calon yang sesuai utk jawatan sama macam auntie..

Yang datang 7 orang, yang auntie berkenan 3 orang, bawa kat Pak Aji suruh dia pilih yang mana satu..

Emm..Pak Aji dah offer kat perempuan yang bernama Liza.

Lepasan graduan dari UK dah pernah berpegalaman berkerja selama 2 tahun. Cantik, tinggi lampai dan dressing pun boleh tahan.
Auntie tengok memang calon yang bagus..

Hari pertama Liza tuh berkerja, boss auntie masuk pejabat..Boleh dia buat tak nampak auntie tertonggok duduk kat meja tanpa bertegur sapa.

Tak per lah..kan! be professional pesan suami auntie.

Mereka keluar bersama2..

Auntie tak keluar, buat kerja2 dalam pejabat. Sampai petang dia orang tak masuk pejabat.

Second day, Liza called auntie, menangis2, dia kata rumah dia kena pecah, kecurian.. barang2 dia, semua pencuri tuh angkut..termasuk pakaian dia..

Auntie pun sampaikan berita tu pada boss auntie. Boss auntie minta alamat dia bertujuan nak visit dia. Boss auntie tak masuk pejabat hingga petang.

Keesokkan hari, Liza masuk pejabat..dengan senyum lebar..

Kami berbual tentang kecurian tuh..
Rupa2 nya, pagi tuh memang boss auntie visit dia.
OMG! Boss auntie spent 3K beli baju2 baru utk dia, semua pakaian boutique collections.
Auntie rasa ada yang tak kena, Liza spt perempuan 'Razor Blade' (pisau cukur).

Auntie berkerja saperti biasa, cuma bersendirian membawa clients for day entertainment. Night entertainment, boss auntie dah tak bawa auntie, Liza ambil alih..

Genap tiga bulan, Liza pun dah tahu selok belok kerja2 yang auntie buat, auntie pun tender resignation.

Mr Soo Yun beriya2 tak nak auntie berhenti tapi auntie dah ambil keputusan utk bersama dengan suami auntie ker Kluang.

Dia terima keputusan auntie..tapi dia berpesan kalau auntie ingin berkerja dengan dia lagi..datanglah bila2..dia akan terima auntie..

akan sambung

Thursday, November 19, 2009

Episod 55 - UJIAN BERTALU2

Imbasan episod 54

Auntie tak tidur di Trengganu, habis selesai kerja balik terus ke Kuala Lumpur..

Auntie sampai rumah late night about 11 :30 or so..suami auntie dah ada kat rumah baru sampai dari Kluang..

Malam tuh auntie berbual panjang dengan dia, menceritakan pasal trip auntie, experience dan pengalaman buruk berlaku di Kuantan.

Suami auntie terperanjat..dan berkali2 tanya...

Are you sure tak de apa2 berlaku??

Memang sure lah tak de apa berlaku..

Untuk menyedapkan hati suami auntie, auntie pun beritahu dia yang auntie dah tidak payah ker outstation lagi.

Settled case tuh..auntie adap satu lagi ujian..

Emm..ada pernah auntie terima jambangan bunga dan tiket penerbangan ke London.

Auntie tanya pada PA, siapa yang hantar?

En Abdullah, dari Bank **** eh! tolong talipon dia, saya nak bercakap..

Dia juga dah 40an..

Bila dah di sambungkan auntie pun fire dia..

Auntie : En Abdullah..saya noraini, terima kasih lah atas bunga dan tiket penerbangan tuh..

En Abdullah : Emm..sama sama..

Auntie : Untuk apa bunga dan tiket tuh!

En Abdullah : Just for you, saya tak niat apa2

Auntie : En Abdullah, mana ada org nak bagi tanpa apa2..saya rasa pelik lah..

En Abdullah : Sebenar nya saya juga nak ke London, jadi kita boleh lah pergi sama2..

Auntie : Ohh! hold on..pergi sama2??

En Abdullah : Tak per perjalanan jer sama2 tapi saya janji kita berlainan hotel..

Auntie : En Abdullah, kenapa mesti macam nih, saya kan client En Abdullah, saya juga a married woman, memang tak elok En Abdullah buat macam nih..mungkin En Abdullah biasa buat perkara2 macam nih, but not me..please dont seduce me..I am sending you back the tiket..

Auntie bagi PA bunga tuh suruh dia letak kat meja dia dan tiket penerbangan tuh dihantar balik!

Macam2 orang ada dalam dunia ni!! Nasib lah auntie kira, tak hanyut dengan kebendaan dan kekayaan orang yang datang menguji auntie..

Settled case nih!!

Auntie di office, mengadap claim2 utk di submit ke Risda dan Felda.
Kaya boss auntie, memang juta2 duit dia.

Auntie di perkenalkan dengan partner dia berbangsa China..
Mr Soo Yun, orang nya dah tua about 63 yrs old, also kaya raya..

Dia bawa auntie ke workshop dia kat Jalan Chan Sow Lin , Sg Besi. Di workshop tuh, machinery dia besar2 untuk kilang kelapa sawit, memang orang cina saja yg manopoly business ni ketika tuh.

Pada tahun 80an, syarikat melayu banyak di tubuhkan JV dengan cina. Pegangan share melayu mesti sekurang2 nya 51% dan selebihnya 49% china. (Kelayakkan bertaraf syarikat Bumiputra). Emm..auntie baru tahu ada terms 'Ali Baba' dimana china buat kerja, melayu hanya di beri imbusan keuntungan. So boss auntie kata kita bukan syarikat 'Ali Baba' kita buat kerja, sebab dia ex engineer kat Felda. Apa2 lah..janji gaji dan experienced gained.

Emm..chairman syarikat yang auntie kerja tuh bukan orang lain..bapak boss auntie..juga dah tua almost 70 yrs old..

Auntie dpt jumpa sebulan sekali kat pejabat tuh..dia datang untuk sign cheques..dan approval for payments to suppliers..

Dalam tempoh 8 bulan auntie berkerja dengan syarikat tuh, auntie banyak keluar siang dan malam utk entertained client auntie.
Boss auntie mesti ada setiap kali auntie set for 'happy time', dia yang bayar bill.
Memang dulu2 setahu auntie belum ada credit card kat Malaysia. Duit cash dia bergulong2 ikat dengan rubber band.

Tak kuasa auntie nak layan 'dia orang' menari sampai jauh malam. Boleh tercabut kaki kalau layan 'lelaki separuh umur'. Auntie heran, kita dah penat tapi dia orang macam terlepas dari gengaman queen control.. heeee heeee dont be offended kalau ada lelaki separuh umur yang membaca n3 nih..

Auntie minta boss engaged pompuan 'escord' utk clients auntie.
Bila ada pompuan escort dia orang lah layan semua tetamu2 terhormat tuh..auntie duduk dengar muzik.. Boss auntie pun jenis kurang menari, so dia pun duduk2 sembang dengan auntie, sampai lah selesai sessi2 adegan 'Bapak2 miang tuh habis'..

Suatu hari kat pejabat, auntie di panggil olih chairman ker bilik nya..

Terperanjat auntie bila dia menasihatkan auntie supaya jgn ganggu anak dia..

Auntie : Apa maksud Pak Aji jgn ganggu En Rahman?

Pak Aji : Bukan aper..En Rahman tuh dah mula menaruh hati kat Puan..

Auntie : Menaruh hati..pasal lak macam tuh? Kan saya ada suami dan saya tak pernah terpikir yang En Rahman boleh berperasaan macam tuh..saya tak pernah pun niat menggoda En Rahman, kalau Pak Aji fikir saya gitu..

Pak Aji : Tapi mereka dah bergaduh suami isteri..

Auntie : Ya Allah..macam maner boleh jadi macam tuh, ini mesti En Rahman dah buat cerita kat isteri dia..lah tuh..

Pak Aji : Tapi Puan jangan lah kecil hati, saya cuma nak Puan berhati2 dengan En Rahman..jangan sampai bercerai berai..

Auntie : Apa benda nih! Mana En Rahman tak masuk pejabat hari nih, saya nak bersemuka dengan dia..

Pak Aji : Dia minta saya tolong cakapkan..yang dia suka dengan Puan..

Auntie : Macam nih lah Pak Aji..saya memang terkejut dengan berita ini, dan saya dah mula rasa 'give up' nak continue kerja macam nih..Saya dari mula ingin berkhidmat dengan melayu, tapi macam nih pulak cerita nya..Tak per lah saya nak ambil cuti seminggu, saya perlu beristirehat..ini kes berat.

Sebelum auntie meninggalkan pejabat..talipon di meja auntie berdering..auntie angkat dan di jawap olih saorang perempuan..rupa2 nya isteri En Rahman.

Fatimah : Saya Fatimah.

Auntie : Siapa? saya tak kenal siapa Fatimah?..

Fatimah : Saya isteri En Rahman, saya benar2 minta supaya Pn Noraini, jangan layan kehendak En Rahman.

Auntie : Saya kurang pasti apa maksud Pn, 'kehendak En Rahman'

Sambil menangis2 Pn Fatimah tuh menjelaskan..

Fatimah : Dia bertujuan nak beristerikan Pn

Auntie : Maaf Pn kalau tu lah 'kehendak nya' saya memang tak pernah terlintas lansung..sebab saya adalah isteri orang, dan saya amat sayang suami dan anak saya.

Fatimah : Saya tahu Pn Noraini dah bersuami dan ada anak tapi...

Auntie potong cakap dia dan terus sambung bercakap..

Auntie : Saya baru di beritahu oleh Pak Aji sekejap tadi, nih Pn pulak, saya tak mungkin dpt menerima perkara2 macam nih, saya akan bercuti seminggu..jadi puan jgn lah susah hati..

Auntie bercuti dan beristirehat kat rumah..

akan sambung

Sunday, November 15, 2009

Episod 54 - ROGOL??

Imbasan episod 53

Perjalanan auntie ke Kuantan, bongkang tidur dalam perjalanan..

Sampai Kuantan, redah masuk Jengka, memang suatu perjalanan yang memenatkan. Apa tak nya masuk dalam ladang kelapa sawit, nak sampai ke kilang lebih kurang 15 ker 20 batu kedalam, kereta melambung2 sebab jalan yang kurang baik.

Pertama kali masuk ladang yang luas, memang tak pernah experience, sebelum sampai kat kilang, auntie nampak pekerja2 lelaki melambai2 kami, terjerit2 macam orang tak betul..ada yang lucutkan seluar..

Takut auntie, tanya kat boss apa hal dgn mereka tuh!
Jarang dia orang nampak perempuan muda dan cantik masuk ke ladang, jadi mereka suka
sangat lah tuh..

Gila..

Sampai kat Kilang, auntie di perkenalkan kat Manager Ladang dan manager kilang tuh, dan auntie diberi sedikit penerangan, macam mana minyak sawit di hasilkan menggunakan machinery yang syarikat auntie supply.

Auntie tak mau citer kat sini, kalau citer, mesti semua orang tak nak beli minyak kelapa sawit..semua akan beli minyak jagung atau minyak zaitun utk memasak.

Dah habis sessi tuh, kami pun meneruskan perjalanan ke Kuantan town, checked in di hotel utk penginapan satu malam. Bilik auntie bersebelahan bilik boss. Besok perjalanan di sambung ke Trengganu.

Auntie nak citer apa berlaku pada malam tuh di hotel 3 bintang yang auntie nginap.

Malam tuh dinner di hotel tuh dengan beberapa tetamu jemputan. Adalah lebih kurang 6 orang, semua nya lelaki, auntie sorang jer perempuan. Rasa janggal juga tapi auntie buat selamba, memikirkan itu ada lah salah satu yang auntie kena biasakan sebagai tugas.

Berbual hingga larut malam di coffee house tuh, auntie punya lah mengantuk dan letih tapi dia orang masing2 tak pulak minta diri utk bersurai.

Lebih kurang pukul 2:30 pagi auntie dah mengantuk, auntie minta excuse sebab besok dah nak gi Trengganu pulak.

Boss auntie teman auntie ke lift and hantar auntie ke pintu bilik.

Tak fikir apa2..ucap selamat malam dan terus masuk bilik. Auntie cuma pasang lampu bilik air dpt cahaya samar....Auntie tak tukar baju tidur pun, terus jer terjun ke katil..boooom...lena.....

Rasa auntie lebih kurang 1 jam kot auntie tidur, memang Allah sayang auntie...sebab auntie terjaga dan terkejut...... ada orang berdiri di depan auntie..tak nampak muka dengan jelas tapi pasti orang tuh berbaju putih, berseluar hitam ada bow..mcm waiter kat coffee house punya uniform cuba nak cium auntie..atau mungkin lebih aggresif kalau auntie lemah..

Auntie, menjerit2..

Muka auntie kena tekup dengan bantal..macam cerita dalam movie..auntie tendang2 dia, sambil tangan capai talipon di tepi meja...

Orang tu panic dan terus lari..

Auntie dengan keadaan cemas dan menangis2..dial nombor bilik boss auntie..

Nasib dia ada dan terus bergegas ke bilik auntie.

Auntie sambil menangis2 menceritakan perkara yang berlaku..

Boss auntie talipon manager bertugas malam tuh..dia datang ker bilik dengan security.

Penuh bilik auntie malam tuh..takut dan malu tak terhingga...

Manager minta maaf dan memesan auntie supaya mengunci pintu ...

Auntie mengaku yg auntie terlupa mengunci pintu..(sebab terlalu mengantuk dan letih)

Dah lah kena macam tuh, boss auntie pula nak ambil kesempatan..nak temankan auntie tidur malam tuh..

Mungkin dia risau tapi mana boleh..auntie tahu benda tuh tak boleh di beri peluang..so berakhir dengan dia balik ke bilik dia.

Keesokkan hari nya, checked out dan breakfast tempat lain..sambung perjalanan ke Trengganu..

Perjalanan ke Trengganu, auntie tak tidur, banyak berbual tentang kejadian semalam, tentang hal2 kerja dan excited sebab tak pernah lagi sampai Trengganu...

Redah lagi masuk ladang, tengok kilang..lunch kat hotel tepi laut.. kami tak bermalam di Trengganu, balik terus ke KL

Dalam kereta perjalanan balik, boss auntie kata..ni first and last trip for auntie tak yah gi outstation lagi..

Dalam hati auntie, bagus juga... kurang lah satu tugas yang auntie tak suka..

akan sambung....

Friday, November 13, 2009

Episod 53 - KER KUANTAN

Imbasan episod 52

Career yang kedua dalam hidup auntie..amat berlainan tugas2 yang auntie kena lalui..

Dalam pejabat tuh, auntie di beri bilik, auntie ada call card, tercatit nama auntie dan jawatan yang auntie sandang.

Auntie di bawa berjumpa dan berkenalan dengan pegawai2 tinggi di Risda dan Felda.

Kebanyakkan mereka adalah lingkungan 49 tahun keatas..pada masa tuh auntie rasa mereka ada lah 'miang' sebab cara mereka berbual..topic bercanda, bernite club dan terus ajer ajak auntie berdinner..dan berdansa..

Dia org amat faham kehadiran dan tugas auntie..Ber PR dengan mereka.

"Nanti2 lah dulu En Hashim"..Kata auntie pada dia.
"Bukan tak nak tapi banyak lagi clients yang saya perlu berjumpa secara official"
Berdinner dan berdansa adalah phasa kedua..

Dia kata dia akan tunggu...

Auntie berjumpa semua orang yang ada dalam list. Senarai tuh di beri oleh PA boss auntie.
Seminggu tak duduk pejabat lansung, datang pagi..kul 10 pagi dah keluar jumpa orang, petang kul 4 balik pejabat. Kerja2 kertas bertimbun..claim pulak..auntie tengok beratus2 ribu yg kena submit kat Risda dan Felda.

Belum penat buat kerja2 kertas, tapi penat senyum, tersenggeh, berjalan mencari parking kereta, semua nih penat melayan kerenah macam2 orang.

Masuk minggu ketiga auntie dah kena gi buat inspection kat Kuantan. Ada kilang kelapa sawit yang dah 50% siap.

Engineer dan boss auntie juga akan bersama kesana.
Auntie bukan engineer kan, bukan technician kan, so kenapa kena pergi??
Nak kena tahulah sikit sebanyak pasal kilang kelapa sawit..dah kena belajarlah, nanti orang2 sekeliling bercakap pasal kilang, auntie lopong pulak..

Auntie di jemput oleh boss auntie di rumah, auntie ajak dia masuk nak kenalkan pada Mak dan Abah dulu sebelum bertolak..
Saperti biasa lah Mak akan bertanya boss auntie, berasal dari mana?, isteri orang mana? Anak berapa?
Emm..soalan2 suri rumah tangga..itu jer yg mak tahu punn..

Boss : Saya orang Penang, isteri orang Klang dan anak pula 2 orang perempuan.

Auntie pulak tak pernahlah tahu latar belakang nya..terus tahu masa tuh..

Mak : Oh! elok2 lah bawak kereta, nani nih! isteri orang.. Tu anak dia..
sambil menunjukkan anak auntie yang sedang bermain2 dengan toys nyer.

Boss : Tak per kami berempat, tapi dua lagi pergi kereta lain..

Kami pun bergerak ker Kuantan..Boss auntie pakai mercedez baru, enak dan empuk seat kereta, auntie bongkang tidur..
Tak de nya nak jaga sweet2 tuh, sebab tak de sebab nak jaga sweet2..dia laki orang, auntie bini orang...he he he


akan sambung

Thursday, November 12, 2009

Episod 52 - START A NEW CAREER

Imbasan episod 51

Anak pertama, auntie banyak lepas tangan menjagai nya..Mak Abah dan Acu memberi kasih sayang yang tak putus2..

Pada umur nya setahun lebih, auntie telah mengambil keputusan utk berhenti kerja dengan syarikat orang putih, dan ingin memberi khidmat pada syarikat bumiputra pula.

Auntie terbaca iklan dalam Malay Mail, auntie terus menalipon no pejabat yang tertera diiklan tersebut.

Emm..pangilan di sambungkan pada saorang lelaki dan terus menyuruh auntie berjumpa nya di Ampang Park..Masa lunch time. Dia hanya memberi nama dia jer pada auntie..

So..auntie pun pergilah ke Restaurant yang di janjikan. Masa dulu restaurant tuh kira porch lah..Sebelum masuk ker restaurant yang di sebutkan tuh ..auntie terfikir..

Eh eh! macam maner nak kenal rupa dia??

Betul ker interview kat Restaurant?? Apasal mudah nya cara interview dier?

Apa2 pun auntie take the risk jer lah..Tak perlu risau sebab Ampang Park pulak tempat yang biasa bagi auntie, dah buat appointment pun..

Sampai jer, auntie pun bertanya kat kaptain waiter yang bertugas kat situ..kot2 dia regular ditempat tuh...betul sangkaan auntie, waiter tunjuk table hujung...

Dari jauh auntie nampak..saorang lelaki berumur lingkungan 40an..berbadan tegap, cerah kulit and very handsome looking man..(kira boleh rasa bangga kalau berjalan dgn nya)

Berjalan menuju ke table tuh dengan hati yang berdebar2..sampai jer auntie bertanya sambil senyum (senyum terpaksa sebenar nya)

Auntie : Boleh saya tahu, ini En Rahman ke?? (Bukan nama sebenar)

Lelaki tuh terus bangun, terus menghulur tangan nya, kami bersalaman dan dia mempersilakan auntie duduk..

Rahman : Pandai you cari saya..

Auntie : Saya bertanya kat kaptain tuh..nasib dia tahu....sebab you are regular kat sini..

Rahman : Memang selalu I kat sini, bawa clients lunch..

Auntie : Kenapa kat Restaurant ni?

Rahman : Oh! most of my clients are close by, all are around this place..

Auntie : I guest it's convenient for both parties..

Rahman : Yes, they are from Felda and Risda..

Auntie : En Rahman, are we going to have the interview here?

Rahman : We should order our lunch and in the mean while I shall ask u few questions..

Auntie : I like this, really! It's kind of relax way to cool off my butterfly.

He smiled and said..

Rahman : Please dont worry, really...I already like you..

Auntie tersipu malu..belum apa2 dia dah suka..agak nya auntie dress well kot..Auntie was wearing a blazer, a knee length tight skirt with beige inner..leather handbag and shoes..all brown in colour..attire yg perlu dipakai bila interview..

We had our lunch and he set another appointment for a second interview at his office.

Referred to his business card that he gave me in the first interview, pejabat nya di Jalan Ampang, a simple and cozy office..

I was addressed to his room. We exchanged information..what his company does..bla bla bla and lastly the salary was good.

Well! it was like a very successful dealings for both of us..

The job was more of monitoring progress payments from clients.
With company car and petrol allowances, entertainment were all claimable.

The only part that push me to the wall was auntie has to travel outstation, mostly Pahang, Trengganu and Johore.

Basically, its a bumiputra construction company JV dengan company china yang dah lama established that build oil palm mills for Risda and Felda

Auntie..was not comfortable with the idea of going outstation, takut suami auntie disagree. Auntie minta tempoh untuk berbincang dgn family..

Well! surprised me, hubby was like... gave me an okay for an answer..

It is a very challenging career, you should take it..but you have to promise me ."take care of yourself..and behave like a wife." pesan nya..

Dalam makna nya tuh..

Auntie tender resignation dengan company orang putih tuh, tinggallah kesayangan auntie..Ms Nancy and all of them yg amat auntie sayangi. Sedihhh, yang telah memberi auntie banyak pengalaman tentang kehidupan dari umur 17 hingga lah 23 tahun..memang amat lama tapi life has to go on..

Hubby auntie punya lah spotting habis, dia belikan auntie new attire, a leather lady briefcase and a lady signing fountain pen - sheaffer Gold

Auntie amat terharu..sebab hubby bagi galakkan dalam career..

akan sambung...

Wednesday, November 11, 2009

Episod 51 - LEPAS TANGAN

Imbasan episod 50

Pengalaman dalam pantang yang amat terguris hati..remuk berkecai tapi bertaut kembali bila mengetahui keadaan yg sebenar...suami tak tahan bau badan auntie yg hanyir...

Entry ni auntie nak masukkan pilihan gambar2 baby dari hari dia di bawa balik kerumah sampai lah umur kelahiran nya tiga tahun....sampai lah dah dewasa..

Semasa auntie melahirkan baby nih, kulit nya amat putih..tapi ada tanda merah kat bawah hidung..

Kata doktor itu adalah sejenis tumbuhan di panggil 'strawberry levy' tidak perlu risau..ia akan hilang bila umur nya 6 hingga 7 tahun...

Memang betul kata doktor, masa dia nak masuk sekolah darjah satu dah tak de tanda merah tu..


Tak suka di bedong
Dengan baby walker
Di ikat dalam car seat
Favourite nya ice cream 'oyen'
Atas bonet kereta Atok
Gambar nih dah setahun lebih, Atok belikan basikal roda tiga
Acu, adik auntie suka membeli mainan baby bears utk nya
Tak suka pakai kasut
Hadiah kereta dari Papa utk birthday yg pertama

Bawa balik ke rumah Mak Melaka

Menyambut hari kelahiran yang pertama

Menyambut hari kelahiran yang ketiga
Anak auntie yang pertama nih, memang auntie tak jaga sepenuhnya..Abah, Mak dan Acu (Adik auntie) amat2 memanjakan nya..

So auntie banyak lepas tangan..

Auntie hanya tumpukan masa menjaga anak auntie hari sabtu dan minggu..

Deman nak tumbuh gigi selalu nya anak merengek2, tapi auntie tetap lena tidur..sebab Mak Abah dan Acu lah yang bersengkang mata jaga baby tuh..

Sampai sekarang, adik auntie selalu mengusik anak auntie ..

Acu : Mak kau tak kesah pun nak jaga kau masa baby..Acu yang jaga kau tau!!

Masa dia mula pandai memanjat, nak bangun cuba berjalan..semua barang2 hiasan nak di tarik nya..

Selalu auntie tegur dengan cara, naikkan tangan macam nak pukul tangan dia, dah tuh sambil mengeluarkan suara..Hep! Hep! Hep!.. jangan usik kang mama babab kang!!

Alhamdullilah, dia tak usik barang2 hiasan..jika ada visitor yang bawa anak2 yang nakal, anak auntie pula tolong Hep Hep Hep kan budak2 yg nakal..

Tapak tangan anak auntie kalau di lihat betul2..garisan nya melintang straight ke tepi..

Kata Abah, budak nih kalau sepak/lempang orang mesti orang tuh deman..kalau di isi dengan silat, lagi lah power..orang tuh boleh pengsan..terbongkang tak bangun..

Mak mertua auntie pun cakap yang sama..

Dah tuh kata nya..kena jaga betul2 anak ini, kalau org yang berilmu hitam sangat2 nak kan budak macam nih..

Bapa sulung, anak lelaki yang sulung, beranak hari selasa, tanggal 13..

Nak buat apa??

Bunuh dan buat minyak dagu..mujarab habis..

Eee...takut nyer..

Entah..auntie tak tahu lah..kalau bawa shopping dan jalan2 auntie jaga betul2 takut hilang..

Makanan yang di beri Atok setiap hari..nasi tengah hari, malam capati dan satay..

Bila orang jual satay dengan motor lalu, dia terjerit2 nak satay, dulu2 secucuk 20 sen jer so atok beli 10 cucuk utk dia.. hari2 capati dan satay..

Makanan nya banyak berprotein, maka anak tuh kini memang tinggi dan berbadan tegap..


Berpengalaman belayar selama 2 tahun

akan sambung..

Monday, November 9, 2009

Episod 50 - KASIH BERTAUT

Imbasan episod 49

Perselisehan berlaku antara auntie dan suami..
Auntie perlukan ketenangan dan mahu berjumpa kawan2 tanpa nya.
So..auntie drive kereta auntie...dia ikut dari belakang dengan kereta dia..

Emm..auntie drive, sambil tuh auntie tengok cermin..suami auntie masih mengekori auntie..

Auntie berhenti kereta, suami auntie juga berhenti di belakang auntie, auntie put on my reverse gear dan langgar kereta dia..

Auntie tak turun, tapi auntie nampak dengan cahaya lampu tiang letrik serta kereta yang lalu lalang... dia keluar kereta dan mencari apa kerosakkan kereta selepas auntie langgar..

Dah tuh dia berdiri di tepi kereta dia..mungkin terperanjat apa yang berlaku..dan apa yang auntie buat..

Fikiran dan darah muda auntie ketika itu..memang tak auntie sangka yg auntie akan buat perkara macam tuh kat suami auntie.

Auntie teruskan driving, meninggalkan dia tercegat di tepi jalan dengan lampu kereta dia yang pecah..

Emm..sampai kat Subang Jaya, ramai lah kawan2 auntie..di ikutkan memang lah seronok..tapi hati auntie tak selesa mengenangkan apa yang telah berlaku..

Tak lama dalam sejam auntie meninggalkan party tuh..

Terus balik kerumah..kereta suami auntie ada..makna nya dia dah ada dalam rumah...
singgah kat baby cot tapi baby tak de..

Masuk bilek auntie..suami ada sedang baring atas katil bersebelahan dengan anak yang sedang tidur..

Auntie angkat baby tuh dan masukkan dalam baby cot nya.

Auntie tutup pintu bilik..dan suami terjaga dari tidur nya lalu bersuara...

Suami : Seronok jumpa kawan2?? kenapa balik cepat?? Puas hati buat macam tuh kat I??

Auntie diam membisu..sebenarnya memang takut nak jawab pun, sebab auntie memang jenis tidak menjawap..

Suami : Kenapa I tanya tak jawap..jawap lah

Auntie : Please dont provoke me!! ..naniiiii....remok dan kecewa dengan perangai you masa nani dalam hari..

You buat I macam sampah, macam I tak ujud, macam baby tak ujud, whyyy???? Terus menangis..

Your car remuk dan pecah boleh nampak kan?? Tapi hati ni remuk macam mana I nak tunjukkk?? masih menangis lagi..

Suami auntie peluk auntie..dan mengusap2 kepala auntie..auntie dalam dakapan nya..rindu dia Allah saja yang tahu..

Suami : Jangan lah nangis lagi..I minta maaf atas perbuatan I..ni ada barang yang I beli kat you..

Sambil menujukkan kotak..auntie nak sambut kotak tu dari tangan dia pun auntie rasa terlalu lemah..
Mungkin auntie sebenarnya belum berapa kuat..tapi bila suami auntie berlembut dan minta maaf...

Auntie jadi lebih lemah..terasa badan amat lemah..
Tak reti auntie nak explain kat sini..

Amat terharu..dia belikan auntie gelang emas dengan sebentuk cincin emas utk Mak kerana menjaga auntie dalam pantang.

Auntie rasa tak puas hati...nak juga tahu apasal dia buat auntie macam tuh, kemana dia pergi ketika tuh..

Auntie : Belikan I gelang dan Mak cincin, terima kasih banyak2 tapi please tell me why you did that horrible act on me??

Suami : Emm..I dont know how to explain..

Auntie : Please tell me or else, I dont think I can forgive you...

Suami : Tapi jangan kecil hati kalau I bagi tahu kat you..

Auntie : Pasal nak kecil hati pulak?? you dah pasang gf baru ker??

Suami : Tak de lah..

Auntie : Abis tuh kenapa??

Suami : Masa you dalam hari...I tak tahan dengan bau hanyir kat badan you!!

Auntie : Bau hanyir??

Suami : Entah lah agak nya darah you bau hanyir kot!!

Auntie : Tak masuk akal lahhhh!!

Suami : Ni bukan pasal akal, ni pasal I tak tahan..honestly..Nih!! sekarang mana ada bau tuh lagi!!

Auntie : Habis suami2 orang lain macam maner dia orang boleh tahan??

Suami : Entah lah, memang ujian terhadap I..memang I tak boleh tahan..rasa macam satu rumah nih..bau you!!


Auntie berfikir sejenak..memang hanyir darah nifas tuh kan..bau susu badan juga hanyir..tapi kan kita pakai param lah..minyak urut lah..agak nya bau2 tuh bercampur...


Auntie : Abis you gi maner menghilang??

Suami : I kat Seremban.. dengan sepupu you..Ramlan..(dah Arwah, berkerja sebagai pegawai polis)

Auntie : Dengan Ramlan?? buat aper dengan Ramlan?? Kan Ramlan ada family buat aper you kacau mereka??

Suami : Tak lah I tak gi rumah dia..I duduk kat Mess dia dengan kawan2 bujang dia.

Auntie terima jawapan nyer tuh..sebab auntie tahu memang enjoylah duduk mess..

Auntie kata kat dia..sampai bila kita nak hidup separation macam nih!! Dia kat Kluang. auntie kat KL.. bertambah pula dah ada baby..

Auntie pujuk dia nak berhenti kerja dan nak ikut dia ker Kluang..di halang nya..sebab dia kan selalu masuk hutan for 3 months..so no point ikut..kena tinggal jugak nanti..betullah..it is facts of army life.

Bara kemarahan sejuk dan padam begitu saja..

Keesokkan hari nyer, Abah bising sebab perangai buruk auntie..tak pasal2 kena keluar duit utk repair kereta.

Cincin mas tuh auntie bagi Mak..

Gambar2 auntie selepas pantang..






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...